Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 997224

Standardizirani modeli ugovora o vezu za hrvatske marine kao korak naprijed


Skorupan Wolff, Vesna; Padovan, Adriana Vincenca
Standardizirani modeli ugovora o vezu za hrvatske marine kao korak naprijed // Novi pravni režim za marine / Barbić, Jakša ; Padovan, Adriana Vincenca ; Skorupan Wolff, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2019. str. 127-195


CROSBI ID: 997224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Standardizirani modeli ugovora o vezu za hrvatske marine kao korak naprijed
(Standard Berthing Contract Models for Croatian Marinas as a Way Forward)

Autori
Skorupan Wolff, Vesna ; Padovan, Adriana Vincenca

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Novi pravni režim za marine

Urednik/ci
Barbić, Jakša ; Padovan, Adriana Vincenca ; Skorupan Wolff, Vesna

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Grad
Zagreb

Godina
2019

Raspon stranica
127-195

ISBN
978-953-347-221-8

Ključne riječi
marina, ugovor o vezu, opći uvjeti ugovora
(marina, berthing contract, general terms and conditions)

Sažetak
Istražujući ugovore o vezu koji se koriste u poslovnoj praksi hrvatskih marina, ustanovili smo da među njima ne postoji takva razina usklađenosti da bi se moglo govoriti o standardiziranom ugovoru o vezu formuliranom u okviru autonomnog prava hrvatskih marina. Ipak, u praksi i teoriji postoji zajednički stav da bi standardizacija općih uvjeta ugovora hrvatskih marina bila moguća, poželjna i korisna, ponajviše u interesu pravne sigurnosti. Stoga smo se u okviru znanstvenoistraživačkog projekta DELICROMAR (broj UIP 2013-11-3061) Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji financira Hrvatska zaklada za znanost usmjerili na formuliranje prijedloga standardnih općih uvjeta ugovora o vezu koji bi se koristili u praksi hrvatskih marina. U prvoj fazi istraživanja izvršena je podrobna analiza sastojaka ugovora o vezu, sadržaja usluga koje marine pružaju u okviru ugovora o vezu, prava i obveza ugovornih strana te ostalih relevantnih ugovornih utanačenja koja se primjenjuju u poslovnoj praksi hrvatskih marina. Slijedila je sinteza svih relevantnih podataka i pravnih pitanja vezanih uz pojedine ugovorne klauzule, a na temelju toga formirani su i sistematizirani modeli ugovora o vezu. Predmet ovog rada je cjelovita analiza pojedinih modela ugovora i to ugovora o najmu veza, ugovora o najmu veza i nadziranju plovila te ugovora o najmu veza i ispunjavanju drugih dodatnih usluga i radova. Iscrpno se obrađuju bitni sastojci svakog modela ugovora te prava i obveze ugovornih strana. Podrobno se proučava ugovorna odgovornost, a govori se i o sklapanju i prestanku ugovora. Radi boljeg razumijevanja složenih odnosa koji nastaju sklapanjem i izvršavanjem određenog modela ugovora o vezu tumače se tipične ugovorne klauzule. Sistematizacija ugovora prema modelima predstavlja važan korak naprijed koji će znatno pridonijeti pravnoj sigurnosti, predvidivosti pravne zaštite, jedinstvenom sudskom tumačenju ugovora o vezu te unaprijediti poslovnu praksu hrvatskih marina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-3061 - Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljnog režima za hrvatske marine - unapređenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša (DELICROMAR) (Padovan, Adriana Vincenca, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

delicromar.hazu.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Skorupan Wolff, Vesna; Padovan, Adriana Vincenca
Standardizirani modeli ugovora o vezu za hrvatske marine kao korak naprijed // Novi pravni režim za marine / Barbić, Jakša ; Padovan, Adriana Vincenca ; Skorupan Wolff, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2019. str. 127-195
Skorupan Wolff, V. & Padovan, A. (2019) Standardizirani modeli ugovora o vezu za hrvatske marine kao korak naprijed. U: Barbić, J., Padovan, A. & Skorupan Wolff, V. (ur.) Novi pravni režim za marine. Zagreb, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), str. 127-195.
@inbook{inbook, author = {Skorupan Wolff, Vesna and Padovan, Adriana Vincenca}, year = {2019}, pages = {127-195}, keywords = {marina, ugovor o vezu, op\'{c}i uvjeti ugovora}, isbn = {978-953-347-221-8}, title = {Standardizirani modeli ugovora o vezu za hrvatske marine kao korak naprijed}, keyword = {marina, ugovor o vezu, op\'{c}i uvjeti ugovora}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Skorupan Wolff, Vesna and Padovan, Adriana Vincenca}, year = {2019}, pages = {127-195}, keywords = {marina, berthing contract, general terms and conditions}, isbn = {978-953-347-221-8}, title = {Standard Berthing Contract Models for Croatian Marinas as a Way Forward}, keyword = {marina, berthing contract, general terms and conditions}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font