Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 996950

Prikaz obiteljskih vrijednosti kroz hrvatsku dječju priču


Riman, Kristina; Hrvaćanin, Andrea
Prikaz obiteljskih vrijednosti kroz hrvatsku dječju priču // Prozor u svijet obrazovanja, nauke i mladih / Nesimović, Sanela ; Mešanović-Meša, Emira (ur.).
Sarajevo: Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu, 2019. str. 236-250 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Prikaz obiteljskih vrijednosti kroz hrvatsku dječju priču
(Representation of Family Values in Croatian Children's Story)

Autori
Riman, Kristina ; Hrvaćanin, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Prozor u svijet obrazovanja, nauke i mladih / Nesimović, Sanela ; Mešanović-Meša, Emira - Sarajevo : Pedagoški fakultet Univerziteta u Sarajevu, 2019, 236-250

ISBN
978-9926-448-07-3

Skup
PROZOR u svijet obrazovanja, nauke i mladih

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 12.-13.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dječja književnost, dječja priča, obitelj, odgoj, časopisi
(Children's literature, children's story, family, education, magazines)

Sažetak
Dječja književnost je kulturni, umjetnički i društveni fenomen izravno povezan s poviješću djetinjstva. Mnogi tekstovi namijenjeni djeci sadržajno reflektiraju odnose koji ih okružuju u stvarnom svijetu. S obzirom na to, djeca su u književnim tekstovima najčešće prikazana u okruženju koje je karakteristično za njihov život, a to su najčešće obitelj i škola. Obitelj je osnovna društvena skupina povezana srodstvom u kojoj se vodi briga o djeci te ih se odgaja. Obiteljski odnosi često su tema dječjih priča i usko su povezani s promjenama koje se dešavaju u obiteljskim zajednicama pod utjecajem društvenih promjena. Književni tekstovi namijenjeni djeci često u sebi prikazuju pojedini model obitelji koji često korespondira s modelima obitelji prisutnim u društvu. Stoga, promatrajući književna djela, naročito ona koja opisuju obitelji, treba imati na umu i njihovu spoznajnu i odgojnu funkciju. U radu se promatraju obitelji i obiteljski odnosi u dječjim pričama objavljenima u hrvatskom dječjem časopisu Radost, koji se koristi i kao dopuna školskoga gradiva. Na temelju odabranih priča analiziraju se prikazani obiteljski odnosi i obitelji se klasificiraju s obzirom na različite tipove obitelji koji se u pričama javljaju. Čitanje priča o obiteljima djeci pruža mogućnost poistovjećivanja s pročitanim, ali i spoznaju o drugačijim obiteljima, čime se djecu odgaja i obrazuje za toleranciju i razumijevanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Autor s matičnim brojem:
Kristina Riman, (278571)