Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pojačivači arome (okusa) u mesnoj industriji (CROSBI ID 263725)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | domaća recenzija

Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav Pojačivači arome (okusa) u mesnoj industriji // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 134-138

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav

hrvatski

Pojačivači arome (okusa) u mesnoj industriji

Već dugi niz godina umami je, uz slatko, slano, kiselo i gorko, prepoznat kao okus. Rezultat je vezanja glutaminata i nekih nukleotida na receptore na jeziku, čime se stvara osjećaj punog i bogatog okusa. Proizvođači hrane prepoznali su prednost osjeta umamija i u vidu aditiva dodaju spojeve koji izazivaju njegov okus: glutaminate, inozinate i guanilate. Ovi spojevi ne djeluju na samu namirnicu, nego se njihova aktivnost očituje na jeziku, prilikom konzumacije hrane. Sa komercijalnom primjenom pojačivača okusa raste i istraživanje njihovog utjecaja na naše zdravlje pa neke studije pokazuju da preveliki unos ovih spojeva može imati i negativne posljedice, iako se radi o sastojcima koji su i prirodno prisutni u hrani. S novim znanstvenim spoznajama za očekivati je i promjene u legislativi vezano za maksimalno dozvoljene udjele ovih aditiva u hrani.

glutaminat ; inozinat ; gvanilat ; umami ; zdravlje

nije evidentirano

engleski

Aroma (flavour) intensifiers in meat industry

nije evidentirano

glutamate ; inosinate ; guanylate ; umami ; health

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (2)

2019.

134-138

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija