Povrće, korovi i herbicidi (CROSBI ID 675014)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Barić, Klara
hrvatski
Povrće, korovi i herbicidi
Proizvodnja povrća je visokodohodovna poljoprivredna proizvodnja po jedinici površine. U nekoliko država SAD-a (Kalifornija, Florida, Oregon) vrijednost «malih kultura» doseže 80-90% ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje. Upravo u činjenici da su povrćarske kulture „male kulture“ leži problematika suzbijanja korova u povrću. S jedne strane, kao male kulture nisu u fokusu interesa (zbog ekonomskog interesa) kemijske industrije u cilju istraživanja herbicida za primjenu u povrću. S druge strane, povrće je skupina s vrlo velikim brojem kultura, za razliku od ratarstva gdje se najčešće misli na 5 - 7 različitih vrsta. S gledišta problematike suzbijanja korova u povrću posebno treba istaknuti da povrćarske kulture imaju vrlo slabe kompeticijske sposobnosti zbog čega ih korovi lako nadvladaju. Za razliku od ratarskih kultura u kojima kritično razdoblje zakorovljenosti (KRZ) traje relativno kratko, u usjevima/nasadima povrća KRZ često traje dulje od polovine ukupnog razdoblja vegetacije. Sve navedene značajke povrća imaju znatan utjecaj na pristup i mogućnosti suzbijanja korova u povrću.
male namjene, povrće, ograničen izbor herbicida
nije evidentirano
engleski
Vegetables, weeds and herbicides
nije evidentirano
minor uses, lvegetables, imited choice herbicides
nije evidentirano
Podaci o prilogu
31-33.
2018.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
4. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
Podaci o skupu
4. hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća "Hrvatsko povrće"
predavanje
28.11.2018-30.11.2018
Sveti Martin na Muri, Hrvatska