Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Značaj upotrebe kuhinjske soli (CROSBI ID 263615)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni) | međunarodna recenzija

Curman, Liza ; Dobranić, Vesna ; Mikuš, Tomislav ; Cvrtila, Željka Značaj upotrebe kuhinjske soli // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 198-205

Podaci o odgovornosti

Curman, Liza ; Dobranić, Vesna ; Mikuš, Tomislav ; Cvrtila, Željka

hrvatski

Značaj upotrebe kuhinjske soli

Kuhinjska sol ima važnu ulogu u formiranju okusa i teksture hrane te u osiguranju njezine mikrobiološke stabilnosti. Sol je jedan od najstarijih konzervansa koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji, a konzerviranje solju smatra se kemijskim postupkom kojim se postiže dehidracija hrane. Prekomjeran unos kuhinjske soli jedan je od najvažnijih čimbenika koji značajno narušava ljudsko zdravlje. Uobičajen unos soli, što znači i unosi natrija, visok je u razvijenim zemljama i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje organizma. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan dnevni unos soli od 12-16 g, dok je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije do 5 g.

sol, konzerviranje hrane

nije evidentirano

engleski

Importance of table salt use

nije evidentirano

table salt ; preserving foodstuffs

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (2)

2019.

198-205

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija, Veterinarska medicina