Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 996100

Posljedice globalizacije na siromaštvo i jaz između bogatih i siromašnih


Toš Bublić, Tajana; Pavičić, Nikolina; Rešetar, Zlatko
Posljedice globalizacije na siromaštvo i jaz između bogatih i siromašnih // FBIM Transactions, 3 (2015), 1; 108-120 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 996100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Posljedice globalizacije na siromaštvo i jaz između bogatih i siromašnih
(EFFECTS OF GLOBALIZATION ON POVERTY AND GAP BETWEEN RICH AND POOR)

Autori
Toš Bublić, Tajana ; Pavičić, Nikolina ; Rešetar, Zlatko

Izvornik
FBIM Transactions (2334-718X) 3 (2015), 1; 108-120

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
globalizacija, siromaštvo, MMF
(globalization, poverty, IMF)

Sažetak
Nužan i neizbježan proces globalizacije nedvojbeno ima bezbroj pozitivnih učinaka, ali većini zemalja u razvoju globalizacija nije imala za posljedicu pozitivne gospodarske učinke. Najveći nedostatak tog procesa i najčešći argument skepticima i kritičarima globalizacije i njenih posljedica je sve veći jaz u raspodijeli dohotka između bogatih i siromašnih. To je i najčešća kritika prema MMF-u koji bi trebao igrati ulogu pomagača u sučeljavanju država sa izazovima globalizacije, ekonomskog razvoja, makroekonomske stabilnosti i smanjenju siromaštva. Globalizacija je, danas s odmakom od „Washingtonskog konsenzusa“, shvaćena kao vrlo kontradiktorni proces. Sagledavanjem aktualnih istraživanja u ovom radu nepravedno su, ali namjerno izostavljeni pozitivni učinci i fokus je stavljen na literaturu koja prednost daje negativnim aspektima globalizacijskog procesa, u kontekstu rasta broj siromašnih i povećavanja jaza između siromašnih i bogatih. Prvi dio rada teorijski sagledava neke od iznesenih kritika globalizacije s naglaskom na ulogu MMF-a i njegovim uspjesima i neuspjesima. U drugom dijelu rada je istražena povezanost između kretanja siromaštva i dohotka na svjetskoj razini, te raspodijeli povećanog dohotka, gdje su rezultati nedvojbeno na strani kritičara globalizacijskog procesa. Rezultati su u pojedinim slučajevima uspoređeni sa KOF indeksom globalizacije. Treći dio rada istraživanje sužuje na odabrane tranzicijske zemlje te u korelaciju dovodi kretanja GINI indeksa i KOF indeksa globalizacije, s osvrtom na navedena kretanja u Republici Hrvatskoj.Usporedbom dobivenih rezultata s dosad objavljenim rezultatima rad zaključuje već puno puta spomenutu tezu o problematici strukture globalizacije i njenog temeljnog opredjeljenja za liberalizacijom tržišta, ako to za posljedicu ima još veću polarizaciju svijeta. Kao glavne krivce za negativne efekte globalizacije brojni autori pronalaze upravo u neadekvatnim institucionalnim mehanizmima, pa se kao moguće rješenje istraženih negativnih efekata pronalazi u regulatornim mehanizmima. I ponovno, kao i puno puta kroz povijesti, ekonomisti raspravljaju o ulozi države, ali u kontekstu globalne krize, neoliberalna ideja ima sve manje argumenata, a sve više siromaštva. Suvremenu ekonomiju danas je nemoguće zamisliti bez globalizacije. Ona je ta koja oblikuje ekonomska kretanja na svjetskoj razini. Krize se pretapaju iz razvijenih u nerazvijene zemlje. Suvremena ekonomija većini stanovništva donosi ekonomsku korisnost, ali prikazuje tendencije obrnute proporcionalnosti, budući da nanosi štetu najsiromašnijima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište s pravom javnosti Baltazar Zaprešić

Citiraj ovu publikaciju:

Toš Bublić, Tajana; Pavičić, Nikolina; Rešetar, Zlatko
Posljedice globalizacije na siromaštvo i jaz između bogatih i siromašnih // FBIM Transactions, 3 (2015), 1; 108-120 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Toš Bublić, T., Pavičić, N. & Rešetar, Z. (2015) Posljedice globalizacije na siromaštvo i jaz između bogatih i siromašnih. FBIM Transactions, 3 (1), 108-120.
@article{article, author = {To\v{s} Bubli\'{c}, Tajana and Pavi\v{c}i\'{c}, Nikolina and Re\v{s}etar, Zlatko}, year = {2015}, pages = {108-120}, keywords = {globalizacija, siroma\v{s}tvo, MMF}, journal = {FBIM Transactions}, volume = {3}, number = {1}, issn = {2334-718X}, title = {Posljedice globalizacije na siroma\v{s}tvo i jaz izme\dju bogatih i siroma\v{s}nih}, keyword = {globalizacija, siroma\v{s}tvo, MMF} }
@article{article, author = {To\v{s} Bubli\'{c}, Tajana and Pavi\v{c}i\'{c}, Nikolina and Re\v{s}etar, Zlatko}, year = {2015}, pages = {108-120}, keywords = {globalization, poverty, IMF}, journal = {FBIM Transactions}, volume = {3}, number = {1}, issn = {2334-718X}, title = {EFFECTS OF GLOBALIZATION ON POVERTY AND GAP BETWEEN RICH AND POOR}, keyword = {globalization, poverty, IMF} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font