Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete (CROSBI ID 674997)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Bilić Rajs, Blanka Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete // 9. NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA, MEHANIZMI TRŽIŠNOG UREĐENJA / Lušić, Dražen (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci, 2019. str. 23-23

Podaci o odgovornosti

Flanjak, Ivana ; Primorac, Ljiljana ; Bilić Rajs, Blanka

hrvatski

Kvaliteta matične mliječi: trenutno stanje i mogućnost poboljšanja kvalitete

Matična mliječ je jedan od najcjenjenijih pčelinjih proizvoda, koji se sve češće konzumira u prirodnom obliku (kao svježa ili liofilizirana), ili se dodaje u druge proizvode (dodaci prehrani, medicinski proizvodi) kao funkcionalni sastojak. Međutim, proizvodnja matične mliječi u Republici Hrvatskoj još uvijek je mala u usporedbi s proizvodnjom drugih pčelinjih proizvoda. Mogući razlozi leže u zahtjevnoj tehnologiji i daljnjem rukovanju i/ili u nepostojanju kriterija kvalitete i autentičnosti. Naime, do danas ne postoje zakonske odredbe na nacionalnoj razini kojima je regulirana kvaliteta matične mliječi. Na međunarodnoj razini izdane su tek smjernice za kvalitetu matične mliječi u kojima su navedeni parametri karakterizacije s prihvatljivim vrijednostima i metode određivanja istih. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kemijski sastav matične mliječi proizvedene u Republici Hrvatskoj te provjeriti kvalitetu iste u odnosu na preporučene vrijednosti. Poznavanje fizikalno-kemijskih karakteristika matične mliječi od koristi je u prvom redu pčelarima jer će dobiti podatke o kemijskom sastavu i kvaliteti matične mliječi koju proizvode te time povećati konkurentnost na tržištu. S druge strane, podaci iz ovog istraživanja bitni su i za potrošače budući da je potrošnja matične mliječi u stalnom porastu.

matična mliječ, kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Royal jelly quality: current state and possibility of quality improvement

nije evidentirano

royal jelly, quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

23-23.

2019.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7957-83-4

Podaci o matičnoj publikaciji

9. NACIONALNA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI I KAKVOĆI PČELINJIH PROIZVODA, MEHANIZMI TRŽIŠNOG UREĐENJA

Lušić, Dražen

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilište u Rijeci

Podaci o skupu

9. nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Mehanizmi tržišnog uređenja

predavanje

12.04.2019-12.04.2019

Novi Vinodolski, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija