Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 995868

Virusne infekcije: nove terapijske mogućnosti


Rajić, Zrinka
Virusne infekcije: nove terapijske mogućnosti // Novo doba farmacije - spremni na izazove / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko-farmaceutsko društvo, 2019. str. 132-132 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 995868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Virusne infekcije: nove terapijske mogućnosti
(Viral infections: novel therapeutic options)

Autori
Rajić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Novo doba farmacije - spremni na izazove / Zorc, Branka - Zagreb : Hrvatsko-farmaceutsko društvo, 2019, 132-132

Skup
6. hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem, Novo doba farmacije - spremni na izazove

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 04.-07.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
virusne infekcije, tecovirimat, letermovir, ibalizumab, baloksavir marboksil,
(viral infections, tecovirimat, letermovir, ibalizumab, baloxavir marboxil)

Sažetak
Liječenje virusnih infekcija predstavlja veliki izazov. Iako je cijepljenje još uvijek preferirani način zaštite, potrebno je razvijati nove lijekove, koji će se koristiti u slučajevima nedostatka cjepiva i/ili kada je već došlo do infekcije. Antivirotici širokog spektra djelovanja su rijetki zbog velike heterogenosti u građi pojedinih virusa, te se antivirotici za pojedina virusna oboljenja moraju zasebno razvijati (1). Put do novih antivirotika je složen. Virusi su unutarstanični organizmi i kao takvi „skriveni“ u stanicama od djelovanja imunološkog sustava i lijekova. Osim toga, zbog relativno jednostavne građe, malen je broj potencijalnih meta novih lijekova. Dodatni problem predstavlja nestabilni genom virusa, sklon brzim mutacijama koje vode do rezistencije na postojeću terapiju. Upravo je rezistencija glavni razlog potrage za novim antiviroticima, inovativnim lijekovima s drugačijim mehanizmima djelovanja od već postojećih (1). Svi ovdje opisani lijekovi registrirani su krajem 2017. i tijekom 2018. godine. Tekovirimat je antivirotik za liječenje velikih boginja, davno iskorijenjene bolesti. Budući da je smrtnost od velikih boginja bila preko 50%, postoji bojazan da će virus biti iskorišten kao biološko oružje, zbog čega je bilo potrebno razviti novi lijek. Tekovirimat je registriran temeljem studije učinkovitosti na životinjama i faze 1. kliničkih studija na čovjeku (2). Letermovir je novi lijek za terapiju infekcija citomegalovirusom. Za razliku od standardnog lijeka ganciklovira, koji je inhibitor DNA-polimeraze, letermovir je inhibitor kompleksa terminaze, odgovornog za cijepanje novosintetizirane dugačke DNA molekule na kratke DNA molekule koje se uklapaju u pojedine virusne čestice citomegalovirusa (3). Ibalizumab je humanizirano monoklonsko protutijelo, koje cilja CD4 na T-limfocitima i sprječava ulaz virusa HIV-a u stanicu. Koristi se u terapiji AIDS-a uzrokovanog virusom HIV-a koji je rezistentan na više lijekova (4). Baloksavir marboksil predstavlja prvi novi antivirotik za terapiju gripe u 20 godina. Za razliku kod postojećih lijekova, koji su inhibitori neuraminidaze, ovaj lijek cilja kompleks polimeraze virusa gripe te je inhibitor cap-ovisne endonukleaze u kompleksu, čime je indirektno je inhibirana RNA-polimeraza i sinteza mRNA virusa gripe. Lijek se uzima jednokratno, te značajno skraćuje trajanje bolesti i sprječava transmisiju virusa (5).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FarmacijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zrinka Rajić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Rajić, Zrinka
Virusne infekcije: nove terapijske mogućnosti // Novo doba farmacije - spremni na izazove / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko-farmaceutsko društvo, 2019. str. 132-132 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Rajić, Z. (2019) Virusne infekcije: nove terapijske mogućnosti. U: Zorc, B. (ur.)Novo doba farmacije - spremni na izazove.
@article{article, author = {Raji\'{c}, Z.}, editor = {Zorc, B.}, year = {2019}, pages = {132-132}, keywords = {viral infections, tecovirimat, letermovir, ibalizumab, baloxavir marboxil}, title = {Viral infections: novel therapeutic options}, keyword = {viral infections, tecovirimat, letermovir, ibalizumab, baloxavir marboxil}, publisher = {Hrvatsko-farmaceutsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font