Mikrobiološka analiza meda s identifikacijom plijesni (CROSBI ID 263473)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Maja ; Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Sokolović, Jadranka ; Zadravec, Manuela ; Majnarić, Darko ; Cvetnić, Željko
hrvatski
Mikrobiološka analiza meda s identifikacijom plijesni
Cilj rada je istražiti mikrobiološku kvalitetu uzoraka meda, uzorkovanih na području sjeverozapadne Hrvatske. Tijekom 2018. godine uzorkovano je ukupno 40 uzoraka različitih vrsta meda te je provedena analiza aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija iz porodice Enterobacteriaceae, sulfitreducirajućih klostridija te kvasaca i plijesni prema kriterijima Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu. Od ukupnog broja pretraženih uzoraka, prisutnost kvasaca utvrđena je u 25, 0% uzoraka meda, dok je u 27, 5% uzoraka utvrđena prisutnost plijesni u koncentraciji od 10 do 100 cfu/g. Na izdvojenim izolatima plijesni koji su bili nesukladni u odnosu na preporučeni kvantitativni kriterij (10 cfu/g), provedena je daljnja identifikacija, čime je u uzorcima meda utvrđena prisutnost sedam rodova plijesni: Cladosporium, Penicillium, Alternaria, Mucor, Acremonium, Paecylomyces i Pestalotiopsis. Iako se rodovi plijesni izdvojeni u ovom istraživanju smatraju čestim onečišćivačima pčelinjih proizvoda, njihova prisutnost upućuje na nužnost proizvodnje sukladno pravilima dobre pčelarske prakse uz sustavno provođenje mikrobiološke kontrole meda i drugih pčelinjih proizvoda.
med ; mikrobiološka analiza ; plijesni ; identifikacija
nije evidentirano
engleski
Microbiological analysis of honey with mould identification
nije evidentirano
honey ; microbiology analysis ; moulds ; identification
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija