Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 995401

Postupak dodjele koncesije za luku nautičkog turizma u hrvatskom pravu


Tuhtan Grgić, Iva
Postupak dodjele koncesije za luku nautičkog turizma u hrvatskom pravu // Novi pravni režim za marine / Barbić, Jakša ; Padovan, Adriana Vincenca ; Skorupan Wolff, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2019. str. 51-89


CROSBI ID: 995401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Postupak dodjele koncesije za luku nautičkog turizma u hrvatskom pravu
(Concession Awarding Procedure for Nautical Tourism Ports under Croatian Law)

Autori
Tuhtan Grgić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Novi pravni režim za marine

Urednik/ci
Barbić, Jakša ; Padovan, Adriana Vincenca ; Skorupan Wolff, Vesna

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Grad
Zagreb

Godina
2019

Raspon stranica
51-89

ISBN
978-953-347-221-8

Ključne riječi
koncesija, postupak dodjele, pomorsko dobro, europsko pravo, harmonizacija
(concession, concession awarding procedure, maritime domain, European law, harmonisation)

Sažetak
Postupak dodjele koncesija na pomorskom dobru danas je u Republici Hrvatskoj reguliran dvama zakonima – Zakonom o koncesijama iz 2017. godine, koji je vrlo detaljan lex generalis i lex posterior, i starijim, ali specijalnim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama i na temelju njega donesenoj Uredbi o postupku dodjele koncesije na pomorskom dobru. Zakonom o koncesijama u pravni je sustav Republike Hrvatske implementirana Direktiva 2014/23/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 26. veljače 2014. o dodjeli ugovora o koncesiji, čiji je cilj stvarno otvaranje tržišta u slučajevima postojanja jasnog prekograničnog interesa. Koncesije za gospodarsko korištenje pomorskog dobra izgradnjom i pružanjem usluga u lukama nautičkog turizma nesporno spadaju u polje primjene Direktive. Budući da su sve osobe koje primjenjuju odredbe o koncesijama dužne cjelokupno nacionalno pravo interpretirati u skladu s tekstom i svrhom Direktive u radu će se ukazati na one odredbe Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koje su Direktivi protivne, te se stoga ne smiju primjenjivati. Analizirat će se i odredbe Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koje nisu suprotne Direktivi, ali nisu u skladu sa Zakonom o koncesijama. S obzirom da je u pravnoj praksi i doktrini dvojbeno pitanje odnosa odredbi Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i Zakona o koncesijama, svrha je rada odrediti primjenom kojih pravila će se provoditi postupak dodjele koncesija, a da se pritom ne čini povreda prava Europske unije s jedne strane, i uvaže specifičnosti koncesioniranja na pomorskom dobru s druge strane. Analiza i usporedba važećih propisa, posebice odredbi koje su međusobno neusklađene, poslužit će za davanje prijedloga izmjena postojećih odredbi, a s ciljem postizanja zadovoljavajuće razine pravne sigurnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-3061 - Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljnog režima za hrvatske marine - unapređenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša (DELICROMAR) (Padovan, Adriana Vincenca, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Pravni fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Iva Tuhtan Grgić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada delicromar.hazu.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tuhtan Grgić, Iva
Postupak dodjele koncesije za luku nautičkog turizma u hrvatskom pravu // Novi pravni režim za marine / Barbić, Jakša ; Padovan, Adriana Vincenca ; Skorupan Wolff, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2019. str. 51-89
Tuhtan Grgić, I. (2019) Postupak dodjele koncesije za luku nautičkog turizma u hrvatskom pravu. U: Barbić, J., Padovan, A. & Skorupan Wolff, V. (ur.) Novi pravni režim za marine. Zagreb, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), str. 51-89.
@inbook{inbook, author = {Tuhtan Grgi\'{c}, Iva}, year = {2019}, pages = {51-89}, keywords = {koncesija, postupak dodjele, pomorsko dobro, europsko pravo, harmonizacija}, isbn = {978-953-347-221-8}, title = {Postupak dodjele koncesije za luku nauti\v{c}kog turizma u hrvatskom pravu}, keyword = {koncesija, postupak dodjele, pomorsko dobro, europsko pravo, harmonizacija}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Tuhtan Grgi\'{c}, Iva}, year = {2019}, pages = {51-89}, keywords = {concession, concession awarding procedure, maritime domain, European law, harmonisation}, isbn = {978-953-347-221-8}, title = {Concession Awarding Procedure for Nautical Tourism Ports under Croatian Law}, keyword = {concession, concession awarding procedure, maritime domain, European law, harmonisation}, publisher = {Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font