Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca (CROSBI ID 426194)

Ocjenski rad | diplomski rad

Radović, Mia Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca / Štafa, Anamarija (mentor); Štafa, Anamarija (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Radović, Mia

Štafa, Anamarija

Štafa, Anamarija

hrvatski

Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca

Alkoholna fermentacija proces je proizvodnje etanola iz fermentabilnih šećera, a najčešće ju provode kvasci iz roda Saccharomyces. Proces je potrebno kontinuirano nadzirati zbog pravovremenog otkrivanja potencijalne kontaminacije nepoželjnim mikroorganizmima. Jedan od važnih proizvodnih parametara je vijabilnost stanica kvasaca, no klasične mikrobiološke metode koje se koriste za analizu često su dugotrajne. Cilj ovog rada bio je optimizirati metodu za brzo određivanje postotka nevijabilnih stanica kvasaca, temeljenu na fluorescencijskoj mikroskopiji, pri čemu su korišteni kvasac Saccharomyces cerevisiae, koji provodi alkoholnu fermentaciju mošta, i kvasac Dekkera bruxellensis, najčešći kontaminant tijekom proizvodnje vina. Za usporednu analizu postotka nevijabilnih stanica u kulturi korištene su komercijalno dostupne fluorescentne boje: akridin oranž, floksin B, propidij jodid i tripan plavo, a rezultati su uspoređeni s postotkom nevijabilnih stanica određenim bojenjem metilenskim modrilom. Utvrđeno je da se bojanje tripan plavim ili propidij jodidom može koristiti za pouzdano određivanje postotka nevijabilnih stanica kvasaca S. cerevisiae i D. bruxellensis.

fluorescencijska mikroskopija, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, vijabilnost

nije evidentirano

engleski

Optimization of method for fast assesment of yeast viability

nije evidentirano

fluorescence microscopy, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, viability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

08.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biologija, Biotehnologija