Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca (CROSBI ID 426194)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radović, Mia
Štafa, Anamarija
Štafa, Anamarija
hrvatski
Optimiziranje metode za brzo određivanje vijabilnosti kvasaca
Alkoholna fermentacija proces je proizvodnje etanola iz fermentabilnih šećera, a najčešće ju provode kvasci iz roda Saccharomyces. Proces je potrebno kontinuirano nadzirati zbog pravovremenog otkrivanja potencijalne kontaminacije nepoželjnim mikroorganizmima. Jedan od važnih proizvodnih parametara je vijabilnost stanica kvasaca, no klasične mikrobiološke metode koje se koriste za analizu često su dugotrajne. Cilj ovog rada bio je optimizirati metodu za brzo određivanje postotka nevijabilnih stanica kvasaca, temeljenu na fluorescencijskoj mikroskopiji, pri čemu su korišteni kvasac Saccharomyces cerevisiae, koji provodi alkoholnu fermentaciju mošta, i kvasac Dekkera bruxellensis, najčešći kontaminant tijekom proizvodnje vina. Za usporednu analizu postotka nevijabilnih stanica u kulturi korištene su komercijalno dostupne fluorescentne boje: akridin oranž, floksin B, propidij jodid i tripan plavo, a rezultati su uspoređeni s postotkom nevijabilnih stanica određenim bojenjem metilenskim modrilom. Utvrđeno je da se bojanje tripan plavim ili propidij jodidom može koristiti za pouzdano određivanje postotka nevijabilnih stanica kvasaca S. cerevisiae i D. bruxellensis.
fluorescencijska mikroskopija, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, vijabilnost
nije evidentirano
engleski
Optimization of method for fast assesment of yeast viability
nije evidentirano
fluorescence microscopy, Dekkera bruxellensis, Saccharomyces cerevisiae, viability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
08.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb