Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama (CROSBI ID 263378)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Miletić, Marina ; Murati, Teuta ; Puntarić, Ada ; Bilandžić, Nina ; Kmetič, Ivana
hrvatski
Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama
Suvremena proizvodnja prehrambenih proizvoda gotovo je nezamisliva bez upotrebe pesticida. Porast kontaminacije hrane ostacima pesticida je doveo do povećane potrebe za otkrivanjem načina za njihovo uklanjanje. Brojne tehnike procesiranja hrane, bilo u industriji ili u kućanstvima, mogu dovesti do promjene njihovog sadržaja u namirnici. Njihovo uklanjanje iz namirnice ovisi o kemijskim karakteristikama pesticida te vrsti namirnice u kojoj se nalaze kao i o načinu procesiranja namirnice. Razni pripremni (pranje vodom ili otopinama, guljenje) te termički postupci obrade (pasterizacija, blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje) koji se koriste u procesima pripreme hrane mogu dovesti do promjene (najčešće smanjenja) sadržaja ostataka pesticida. U ovom radu prikazan je utjecaj najzastupljenijih pripremnih tehnika te termičkih postupaka procesiranja namirnica na sadržaj ostataka pesticida u krajnjim proizvodima.
hrana, pesticidi, pranje, guljenje, termičko procesiranje, faktor procesiranja
nije evidentirano
engleski
Effect of preparatory steps and thermal processing on pesticide residues in food
nije evidentirano
food, pesticides, washing, peeling, thermal processing, processing factor
nije evidentirano
Podaci o izdanju
13 (3-4)
2018.
78-85
objavljeno
1847-3423
1847-7461
10.31895/hcptbn.13.3-4.12