Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama (CROSBI ID 263378)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Miletić, Marina ; Murati, Teuta ; Puntarić, Ada ; Bilandžić, Nina ; Kmetič, Ivana Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 3-4; 78-85. doi: 10.31895/hcptbn.13.3-4.12

Podaci o odgovornosti

Miletić, Marina ; Murati, Teuta ; Puntarić, Ada ; Bilandžić, Nina ; Kmetič, Ivana

hrvatski

Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama

Suvremena proizvodnja prehrambenih proizvoda gotovo je nezamisliva bez upotrebe pesticida. Porast kontaminacije hrane ostacima pesticida je doveo do povećane potrebe za otkrivanjem načina za njihovo uklanjanje. Brojne tehnike procesiranja hrane, bilo u industriji ili u kućanstvima, mogu dovesti do promjene njihovog sadržaja u namirnici. Njihovo uklanjanje iz namirnice ovisi o kemijskim karakteristikama pesticida te vrsti namirnice u kojoj se nalaze kao i o načinu procesiranja namirnice. Razni pripremni (pranje vodom ili otopinama, guljenje) te termički postupci obrade (pasterizacija, blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje) koji se koriste u procesima pripreme hrane mogu dovesti do promjene (najčešće smanjenja) sadržaja ostataka pesticida. U ovom radu prikazan je utjecaj najzastupljenijih pripremnih tehnika te termičkih postupaka procesiranja namirnica na sadržaj ostataka pesticida u krajnjim proizvodima.

hrana, pesticidi, pranje, guljenje, termičko procesiranje, faktor procesiranja

nije evidentirano

engleski

Effect of preparatory steps and thermal processing on pesticide residues in food

nije evidentirano

food, pesticides, washing, peeling, thermal processing, processing factor

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (3-4)

2018.

78-85

objavljeno

1847-3423

1847-7461

10.31895/hcptbn.13.3-4.12

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice