Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Furani u hrani (CROSBI ID 426170)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dobroslavić, Erika Furani u hrani / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Dobroslavić, Erika

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Furani u hrani

Furan je kemijski spoj koji može biti prirodno prisutan u hrani u vrlo niskim koncentracijama, ali može nastati i prilikom toplinske obrade iz različitih izvora. Od 1995. godine nalazi se na popisu Međunarodne agencije za istraživanje raka kao vjerojatno kancerogena tvar za ljude. U ovom radu dat je pregled nastanka furana iz prekursora i to toplinskom degradacijom određenih aminokiselina, degradacijom šećera, oksidacijom polinezasićenih masnih kiselina i karotenoida te oksidacijom askorbinske kiseline. Također su opisani čimbenici koji utječu na povećanje razine furana u hrani (pH vrijednost, redoks potencijal, vrijeme i temperatura) i na smanjenje razine furana u hrani (podgrijavanje hrane, miješanje, stajanje hrane nakon pripreme, način pripreme napitaka). Najviše koncentracije furana zabilježene su u kavi, dječjoj hrani i konzerviranoj hrani.

dječja hrana, furan, kava, konzervirana hrana, toplinska obrada

nije evidentirano

engleski

Furans in food

nije evidentirano

baby food, coffee, canned food, furan, heat treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

10.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam