Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

"Romanistički obzori pjesnika, književnog prevoditelja i folklorista Olinka Delorka: stidljivo otkriće glazbe za pučane i glazbe za vlastelu" (CROSBI ID 63677)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Delić, Simona "Romanistički obzori pjesnika, književnog prevoditelja i folklorista Olinka Delorka: stidljivo otkriće glazbe za pučane i glazbe za vlastelu" // O prijevodnom stvaralaštvu: hrvatski prevodilački velikani / Muhamedagić, Sead ; Medved, Nataša (ur.). Zagreb: Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP), 2019. str. 71-82

Podaci o odgovornosti

Delić, Simona

hrvatski

"Romanistički obzori pjesnika, književnog prevoditelja i folklorista Olinka Delorka: stidljivo otkriće glazbe za pučane i glazbe za vlastelu"

Autorica polazi od pretpostavke da je svako objavljivanje društveno angažiran čin, a tako i prevoditeljsko, filološko, kao i autorsko. Članak pokušava revidirati znanstveni i književni doprinos folkloriste, pjesnika i književnog prevoditelja Olinka Delorka (Split 1910.-Zagreb, 2000.). Prepoznaje se dvoznačni utjecaj poetike folklornih tekstova na književni i prevodilački opus pjesnika. Dvoznačnim se prepozanje i notiranje kraćih stihova usmenog pjesništva u terenskim bilježnicama i antologijama, iako se ističe autorova neupitna komparatistička orijentacija i njegovo prepoznavanje velike važnosti španjolske filološke škole jednog Ramóna Menéndeza Pidala, kao i pjesničkog opusa Federica Garcíje Lorke. Tekst donosi dva primjera autorovih pjesama, prijevoda s talijanskoga i autorske pjesme, kao ilustraciju iznesenih teza.

Olinko Delorko, pjesnik, folklorist, književni prevoditelj

nije evidentirano

engleski

"Romanistic horizons of the poet, literary translator and folklorist Olinko Delorko: timid invention of the commoner music and of the music for the aristocracy"

nije evidentirano

Olinko Delorko, poet, folklorist, literary translator

nije evidentirano

Podaci o prilogu

71-82.

objavljeno

Podaci o knjizi

O prijevodnom stvaralaštvu: hrvatski prevodilački velikani

Muhamedagić, Sead ; Medved, Nataša

Zagreb: Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP)

2019.

978-953-96755-6-9

Povezanost rada

Demografija, Etnologija i antropologija, Interdisciplinarne prirodne znanosti