Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.) (CROSBI ID 426149)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gloria Bilić Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.) / Ljubenkov, Ivica (mentor); Soldo, Barbara (neposredni voditelj). Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2015

Podaci o odgovornosti

Gloria Bilić

Ljubenkov, Ivica

Soldo, Barbara

hrvatski

Hidroperoksid-liaza u maslini (Olea europaea L.)

Maslinovo ulje je temeljna namirnica Mediteranske prehrane čiji su pozitivni utjecaji na zdravlje čovjeka dobro poznati. Prisutstvo nezasićenih masnih kiselina, (oleinska) i fenolnih spojeva povezani su sa zaštitom od kardiovaskularnih bolesti. Maslinovo ulje je cijenjeno i zbog jedinstvene arome za što su zaslužne hlapljive tvari. Aromu maslinovog ulja čini kompleksna mješavina hlapljivih tvari koja uključuje aldehide, alkohole, ketone, ugljikohidrate i estere. Do sada je identificirano više od 120 hlapljivih tvari koje pridonose mirisu maslinovog ulja. Zanimljivo je da između tih tvari C6 aldehidi (heksanal, (Z)-3-heksenal i (E)-2-heksenal), C6 alkoholi (heksanol, (Z)-3-heksenol i (Z)-2-heksenol) i C6 esteri (heksil-acetat, (Z)-3-heksenil-acetat) čine 60-80% ukupnih hlapljivih tvari u različitim maslinovim uljima. Poznavanje biokemijskog puta (LOX puta) kojim se sintetiziraju hlapljive tvari u maslinovom ulju važno je za poboljšavanje njegove kvalitete. Poticanjem neke određene faze LOX puta može za posljedicu imati povećanje koncetracije određene poželjne hlapljive tvari. Na primjer, ostvarivanjem uvjeta koji dovode do povećanja aktivnosti HPL-a i inhibicije ADH i AAT aktivnosti mogu se primjenjivati za povećanje „zelenih“ mirisa.

Hidroperoksid liaza, maslina

nije evidentirano

engleski

Hydroperoxide lyase in olives (Olea europaea L.)

nije evidentirano

Hydroperoxide lyase, olives

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

25.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija