Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 993594

5G tehnologija i međudjelovanje s materijom


Prlić, Ivica; Surić Mihić, Marija; Pavelić, Luka
5G tehnologija i međudjelovanje s materijom // Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto : Stručni skup : Kako dodatno unaprijediti sigurnost i zaštitu zdravlja na radu / Pap, Zlatko (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto, 2019. str. 37-39 (plenarno, recenziran, prosireni, znanstveni)


Naslov
5G tehnologija i međudjelovanje s materijom
(5G technology and interaction with matter)

Autori
Prlić, Ivica ; Surić Mihić, Marija ; Pavelić, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prosireni, znanstveni

Izvornik
Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto : Stručni skup : Kako dodatno unaprijediti sigurnost i zaštitu zdravlja na radu / Pap, Zlatko - Zagreb : Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto, 2019, 37-39

Skup
Hrvatska udruga za zdravo radno mjesto : Stručni skup : Kako dodatno unaprijediti sigurnost i zaštitu zdravlja na radu

Mjesto i datum
Zagreb, republika Hrvatska, 28.03.2019

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
EM polja, 5G, MIMO, izloženost
(EM fileds. 5G, MIMO, exposure)

Sažetak
A sada, 5G! Pitanje je da li sve što je do sada regulatorno nabrojeno pokriva i frekvencijska područja na kojima će raditi najnovija generacija radiotelekomunikacijskih tehnoloških usmjernika (5G). Uvođenjem 5G mobilnih sustava, kao najveća tehnološka posljedica, biti će uvođenje novog radijskog dijela frekvencijskog spekra tj. novih viših frekvencijskih pojaseva emitiranja antenskih sustava. To nužno povlači za sobom i nove principe emitiranja elektromagnetskih valova baziranih na MIMO antenskim sustavima koji imaju za cilj povećanje iskoristivosti frekvencijskog spektra, ali i smanjenje prosječne gustoće snage emitiranja što oboje znači da će se broj emitirajućih baznih sustava značajno povećati jer će domet emitiranih signala biti kraći i prostorno uži. Svojim djelovanjem na materiju (čovjeka), elektromagnetska polja ovih frekvencija imaju ponešto drugačija svojstva pri interakciji s materijom (okolišem). Najnovija saznanja interakcije EM polja visokih moduliranih frekvencija s materijom biti će prikazana i raspravljena na predavanju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Napomena
Ovaj je rad povezan s istraživačkim projektom Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada: IPPSO – „Integrirani hardversko-softverski sustav za praćenje mikrolokacijskih parametara stanja okoliša“- RC.2.2.08-0027.koji je institut odradio u partnerstvu s kompanijom Ericsson Nikola Tesla d.d. Taj projekt opremio je laboratorije najsuvremenijom istraživačkom mjernom opremom za istraživanja elektromagnetskih polja i njihovog prostiranja u prostoru. Drugi projekt koji posebno valja istaknuti institut je radio u partnerstvu s CARNet Akademskom mrežom, :IMI_CARNet_2016 – „Dozimetrija elektromagnetskog zračenjaza provedbu pilot projekta e-Škole“: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt). Oba projekta je vodio/vodi dr.sc. I.Prlić (IMI).