Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 993557

CITOKROM P450 1A2 IMA GLAVNU ULOGU U OKSIDATIVNOM METABOLIZMU ODABRANIH FLAVONOIDNIH AGLIKONA


Benković, Goran; Truban Žulj, Rajka; Tomić, Siniša; Maleš, Željan; Bojić, Mirza
CITOKROM P450 1A2 IMA GLAVNU ULOGU U OKSIDATIVNOM METABOLIZMU ODABRANIH FLAVONOIDNIH AGLIKONA // 6. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2019. str. 162-162 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
CITOKROM P450 1A2 IMA GLAVNU ULOGU U OKSIDATIVNOM METABOLIZMU ODABRANIH FLAVONOIDNIH AGLIKONA
(CYTOCHROME P450 1A2 PLAYS A MAJOR ROLE IN OXIDATIVE METABOLISM OF SELECTED FLAVONOID AGLYCONES)

Autori
Benković, Goran ; Truban Žulj, Rajka ; Tomić, Siniša ; Maleš, Željan ; Bojić, Mirza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
6. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem / Zorc, Branka - Zagreb : Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2019, 162-162

ISBN
978-953-7897-11-6

Skup
6. Hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 4. - 7. 4. 2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
CYP1A2, flavonoidi
(CYP1A2, flavonoids)

Sažetak
Flavonoidi su velika i heterogena skupina polifenolnih spojeva niske molekulske mase koji nastaju kao produkti sekundarnog metabolizma biljaka. U ljudskoj su prehrani zastupljeni u namirnicama koje svakodnevno unosimo u organizam, ponajviše u voću i povrću. Iako se zbog toga, kao i zbog brojnih blagotvornih učinaka na ljudsko zdravlje, smatraju bezopasnima, činjenica je da flavonoidi za ljudski organizam predstavljaju ksenobiotike kojih se tijelo nastoji riješiti. Među najvažnijim mehanizmima koje ljudski organizam ima na raspolaganju za eliminaciju ksenobiotika svakako je oksidativni metabolizam koji je najvećim dijelom posredovan citokromima P450. Fiziološki mehanizmi djelovanja i metabolička sudbina flavonoida još su uvijek vrlo slabo istraženi. Stoga je svrha ovoga rada utvrditi citokrome P450 uključene u metabolizam većeg broja odabranih flavonoida s ciljem boljeg razumijevanja njihovog metabolizma i potencijalnih interakcija s drugim ksenobioticima. Metabolizam posredovan humanim citokromima P450 utvrđen je na uzorku od 30 odabranih aglikona flavonoida u inkubacijama s humanim jetrenim mikrosomima i rekombinantnim citokromima P450. Nastanak metabolita praćen je HPLC-MS metodom korištenjem DAD-detektora u kombinaciji s detektorom spektrometrije masa s kvadropolnim analizatorom i analizatorom vremena leta (Q-TOF). Identifikacija metabolita temeljena je na podacima o točnoj molekulskoj masi i vremenu zadržavanja u usporedbi sa standardom, a kvantifikacija i utvrđivanje parametara enzimske kinetike reakcija biotransformacije provedeni su DAD-detektorom. U 15 od 30 analiziranih flavonoida primijećen je metabolizam posredovan citokromima P450 1A2, 2C19, 2D6, 2E1 i/ili 3A4. Detektirani metaboliti nastali su reakcijama aromatske hidroksilacije ili O-demetilacije ili kombinacijom ovih reakcija. Enzim koji je daleko najučinkovitije metabolizirao ispitane flavonoide bio je CYP1A2. Od 15 flavonoida kod kojih je utvrđen oksidativni metabolizam, kod njih 11 bio je uključen CYP1A2. Od deset metaboličkih reakcija s najvećom katalitičkom učinkovitošću (najveći k cat /K m ) prvih šest katalizirao je upravo CYP1A2, a odnosi se na sljedeće flavonoide: akacetin, 3, 7-dihidroksiflavon, 7- hidroksiflavon, tangeretin, sakuranetin, apigenin i galangin. Ako se uzme u obzir da je CYP1A2 jedan od zastupljenijih citokroma P450 u jetri i jedan od važnijih enzima za metabolizam lijekova te velika interindividualna razlika primijećena u ekspresiji/aktivnosti CYP1A2, utvrđena u rasponu i do 40 puta, rezultati ovog istraživanja sugeriraju da je zbog mogućih interakcija potreban dodatni oprez kod unosa ovih flavonoida i istovremene primjene lijekova koji se primarno metaboliziraju putem CYP1A2. Dodatno, pronalazak najznačajnijih citokroma P450 odgovornih za biotransformaciju flavonoida daje bolji uvid u njihovu metaboličku sudbinu nakon unosa u organizam te može usmjeriti napore istraživača prema pronalaženju flavonoida s povoljnim terapeutskim i metaboličkim profilom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biologija, FarmacijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2014-09-5704 - Metabolizam i interakcije biološki aktivnih spojeva i QSAR (MIRZA BOJIć, )

Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb