Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 993368

Obrada otpadne vode prehrambene industrije


Lončarić, Ante; Kovač, Tihomir; Stjepanović, Marija
Obrada otpadne vode prehrambene industrije // 8th International Conference Water for all - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Studio HS internet d.o.o., 2019. str. 81-81 (poster, recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 993368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obrada otpadne vode prehrambene industrije
(Wastewater Treatment Generated From Food Industry)

Autori
Lončarić, Ante ; Kovač, Tihomir ; Stjepanović, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
8th International Conference Water for all - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna - Osijek : Studio HS internet d.o.o., 2019, 81-81

ISBN
978-953-7005-59-7

Skup
8th International Conference Water for all

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21-22.03.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
otpadne vode, prehrambena industrija, obrada otpadnih voda
(wastewater, food industry, wastewater treatment)

Sažetak
Suvremeno doba obilježeno je sve većom potrošnjom vode u industriji i urbanim sredinama. Svakom upotrebom vode iz brojnih vodoopskrbnih sustava za različite namjene dolazi do promjene njezinih fizikalnih, kemijskih i bioloških svojstava pri čemu nastaju velike količine otpadnih voda. Ispuštanjem takve vode u prirodni recipijent dolazi do onečišćenja čime se narušava ravnoteža vodnih ekosustava. Kako bi se primijenio odgovarajući proces pročišćavanja otpadnih voda i kako bi učinak pročišćavanja bio što bolji važno je poznavati vrstu i sastav otpadne vode. Prehrambena industrija je poznata kao veliki potrošač vode i ujedno kao generator velikih količina otpadnih voda onečišćenih biološki lako ili teško razgradivim tvarima. Velika potrošnja vode je uvjetovana strogim higijenskim uvjetima i visokom kontrolom kvalitete proizvoda. Prosječna potrošnja vode u odnosu na proizvod često je u omjeru 10:1. Zbog toga je potrebno otpadne vode prikupiti te na prikladan način pročistiti i ispustiti u prijemnik kako ne bi došlo do štetnih posljedica za okoliš. Obrada otpadnih voda i izgradnja uređaja za pročišćavanje u okviru industrijskog pogona prije ispuštanja u gradski kanalizacijski sustav su od velikog značaja kada je u pitanju očuvanje okoliša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Stjepanović (autor)

Avatar Url Ante Lončarić (autor)

Avatar Url Tihomir Kovač (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lončarić, Ante; Kovač, Tihomir; Stjepanović, Marija
Obrada otpadne vode prehrambene industrije // 8th International Conference Water for all - Book of Abstracts / Habuda-Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Studio HS internet d.o.o., 2019. str. 81-81 (poster, recenziran, sažetak, ostalo)
Lončarić, A., Kovač, T. & Stjepanović, M. (2019) Obrada otpadne vode prehrambene industrije. U: Habuda-Stanić, M. (ur.)8th International Conference Water for all - Book of Abstracts.
@article{article, editor = {Habuda-Stani\'{c}, M.}, year = {2019}, pages = {81-81}, keywords = {wastewater, food industry, wastewater treatment}, isbn = {978-953-7005-59-7}, title = {Wastewater Treatment Generated From Food Industry}, keyword = {wastewater, food industry, wastewater treatment}, publisher = {Studio HS internet d.o.o.}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font