Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane (CROSBI ID 262756)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vukušić, Nina ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane
Značenje enterokoka u području sigurnosti hrane preispituje se već niz godina. S jedne su strane oni fermentacijske bakterije koje pridonose razvoju senzorskih svojstava fermentirane hrane, sintetiziraju antimikrobne tvari – bakteriocine, no s druge strane stvaraju biogene amine ili prenose gene rezistencije u toj istoj hrani. U ovom su radu prikazane prednosti ovih bakterija s obzirom na sposobnost sinteze bakteriocina enterocina koji pokazuju snažno inhibicijsko djelovanje prema patogenim bakterijama uzročnicima bolesti prenosivih hranom. Primjena enterocina kao prirodnog konzervansa primjer je novih trendova u razvoju biokonzerviranja i proizvodnje mikrobiološki sigurnije hrane životinjskog podrijetla.
enterocini, sigurnost hrane, enterokoki
nije evidentirano
engleski
The significance of enterocins in food safety
nije evidentirano
enterocini, sigurnost hrane, enterokoki
nije evidentirano