Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Objektivna mjera kvalitete zamućenih slika zasnovana na percepcijski bitnim značajkama u prostorno-frekvencijskoj domeni (CROSBI ID 426025)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Gvozden, Goran Objektivna mjera kvalitete zamućenih slika zasnovana na percepcijski bitnim značajkama u prostorno-frekvencijskoj domeni / Grgić Sonja (mentor); Zagreb, Fakultet elektrotehnike i računarstva, . 2018

Podaci o odgovornosti

Gvozden, Goran

Grgić Sonja

hrvatski

Objektivna mjera kvalitete zamućenih slika zasnovana na percepcijski bitnim značajkama u prostorno-frekvencijskoj domeni

Degradacija slike zamućenjem vrsta je izobličenja slike do koje dolazi tijekom procesa snimanja, obrade ili reprodukcije slike. Usko je vezano s gubitkom oštrine te percipiranom kvalitetom slike. S obzirom da zamućenje može umanjiti sposobnost vizualne percepcije, od praktičnih tehnoloških rješenja, zahtjeva se mogućnost pouzdanog i objektivnog vrednovanja te održavanja kvalitete slike na razini koja neće umanjiti sposobnost obavljanja temeljnih vizualnih funkcija čovjeka ili pak umjetnog, računalnog sustava. Cilj rada je kreiranje objektivne mjere te računalnog modela sposobnog za automatsko određivanje doživljene kvalitete zamućene slike, odnosno vrednovanje njene oštrine, na način koji je konzistentan s percepcijom ljudskog vizualnog sustava. Inspirirana inherentnim ljudskim mehanizmima za obradu vizualne informacije predložena objektivna mjera koristi prostorno- frekvencijsku, upravljivu dekompoziciju slike uz statističko modeliranje lokaliziranih transformacijskih koeficijenata s ciljem ekstrakcije percepcijski bitnih značajki slike kao indikatora stupnja zamućenja. Na temelju provedene analize utvrđeno je da vrijednost percentila razdiobe sortiranih, visokofrekvencijskih koeficijenata predstavlja percepcijski bitnu značajku oštrine slike. Pouzdanost, efikasnost i efektivnost modela verificirana je na sedam javno dostupnih baza slika. Eksperimentalni rezultati potvrdili su vrlo visok stupanj monotonosti, konzistentnosti i točnosti u vrednovanju oštrine slike. Predložena mjera ne zahtjeva dostupnost referentne, originalne slike iz čega proizlazi mogućnost široke primjene u realnim sustavima snimanja, prikupljanja, obrade i prijenosa vizualnog sadržaja. Slijedom toga, mjera predstavlja čvrst temelj za izgradnju učinkovitijih sustava verifikacije, korekcije i vrednovanja slike kao preduvjeta za ispravnu interpretaciju vizualne informacije, kako kod ljudskih tako i kod računalnih vizualnih sustava. Postignut je sljedeći izvorni znanstveni doprinos: metoda za određivanje percepcijski bitnih značajki slike utemeljena na analizi lokaliziranih transformacijskih koeficijenata slike u prostorno-frekvencijskoj domeni te definiranje skupa značajki ključnih za kvantifikaciju promatranog zamućenja, metodologija vrednovanja kvalitete slike degradirane prostorno nepromjenjivim zamućenjem uporabom definiranog skupa značajki i subjektivnih ocjena kvalitete slika ; objektivna mjera kvalitete zamućenih slika, koja ne zahtijeva poznavanje originalne slike, zasnovana na predloženoj metodologiji vrednovanja.

kvaliteta slike, objektivna mjera, vrednovanje kvalitete slike, kontrast, percepcijske značajke, zamućenje, oštrina slike, diskretna wavelet transformacija, statistički parametri

nije evidentirano

engleski

Blind Image Sharpness Assessment based on Perceptually Significant Features in Spatio-Frequency Domain

nije evidentirano

image quality, objective metric, image quality assessment, contrast, perceptual features, image blurriness, image sharpness, discrete wavelet transform, statistical parameters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

132

22.03.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Zagreb

Povezanost rada

Elektrotehnika, Računarstvo, Informacijske i komunikacijske znanosti