Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 992871

OBRADA VODE U PIVARSTVU


Grungold, Luka
OBRADA VODE U PIVARSTVU 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
OBRADA VODE U PIVARSTVU
(WATER TREATMENT IN BREWING)

Autori
Grungold, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
27

Mentor
Ćurko, Josip

Ključne riječi
alkalitet, fermentacija, ionska izmjena, membranski procesi, oksidacijska sredstava
(alkalinity, fermentation, ion exchange, membrane processes, oxidation agents)

Sažetak
Voda čini najveći volumni udio piva. Poznavanje i podešavanje kemijskog sastava vode je bitno za proizvodnju piva. Poželjni spojevi u vodi tijekom proizvodnje piva su kalcij, magnezij, natrij te kloridi i sulfati. Tip piva koji se proizvodi ovisi i o primijenjenim sirovinama te o odabranim tehnološkim postupcima. Voda se obrađuje jer može sadržavati suspendirane čestice, koloide, mikroorganizme, organske i otopljene tvari. Postupci obrade su filtracija, membranski procesi, ionska izmjena te dodatak oksidacijskih sredstva. Alkaliteta vode u pivarstvu se regulira jer utječe na pH pH-vrijednost otopine (aktivnost kvasaca). Smanjuje se kuhanjem, razrjeđivanje, dodatkom baza i kiselina, a povećava dodatkom hidroksida i soli karbonata. Proizvodnja piva napreduje primjenom novijih tehnologija kao što su UV-zračenje, ultrazvuk, hidrodinamička kavitacija i drugi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Ćurko (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Grungold, Luka
OBRADA VODE U PIVARSTVU 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grungold, L. (2018) 'OBRADA VODE U PIVARSTVU', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grungold, L.}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {alkalinity, fermentation, ion exchange, membrane processes, oxidation agents}, title = {WATER TREATMENT IN BREWING}, keyword = {alkalinity, fermentation, ion exchange, membrane processes, oxidation agents}, publisherplace = {Zagreb} }