Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Demografski razvoj Dubrovačko-neretvanske županije (CROSBI ID 784416)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Šterc, Stjepan ; Šterc, Filip Demografski razvoj Dubrovačko-neretvanske županije // Studija Demografski razvoj Dubrovačko-neretvanske županije. 2016.

Podaci o odgovornosti

Šterc, Stjepan ; Šterc, Filip

hrvatski

Demografski razvoj Dubrovačko-neretvanske županije

Dubrovačko-neretvanska županija je po svojim geografskim obilježjima i povijesnim okolnostima poseban prostor. Krajnji je jug Hrvatske uz sve silne nalete iz gotovo svih kopnenih i morskih smjerova, uz silnu moć pojedinih vojski, carstava i vladara i stalnu želju susjeda za kontrolom njegovih vrijednosti i ljepota ostao hrvatski prostor s vrlo izraženim vrijednosnim hrvatskim identitetom. Gotovo bismo mogli potvrditi jedinstven slučaj obrane prostora, uskog litoralnog koridora s velikim i moćnim zaleđem kojeg nisu odvajale izražene prirodne prepreke od morske fasade. Mogu povjesničari dokazivati i pokazivati koliko hoće razloge opstanka dubrovačko-neretvanskog prostora u okvirima Hrvatske, mogu pisati o sposobnostima pregovaranja i diplomatskog vođenja Republike, mogu to pripisivati taktiziranju Osmanskog carstva i moćne Venecije, mogu se tražiti i brojni drugi razlozi, ali je potpuno jasno svakom tko se ozbiljnije zadubi nad općom geografskom i topografskom kartom kako su taj prostor ostavili hrvatskim samo ljudi i njihova hrabrost i privrženost. Time su po tko zna koji put Dubrovčani i Neretljani pokazali i potvrdili kako je ljudski potencijal sa svojim obilježjima najvrjedniji faktor svakog prostora pa i ovog promatranog županijskog. Stanovništvo je pokretač svega u prostoru i vremenu, nositelj razvoja i inovacija i temelj je svake izvjesne budućnosti. Zato je razmatranje stanovništva ; njegovih struktura, procesa, korelacija što ih ono razvija u prostoru, promjena koje su se događale u vremenu, uvjetovanosti od složenih prostornih faktora, utjecaja na gotovo sve ljudske djelatnosti, usmjeravanja identiteta i ukupnog razvoja u budućnosti i još mnogo toga posebno važno. Funkcionalna korelacija stanovništva i gospodarstva ili obrnuto sve se više potvrđuje u novije vrijeme i u uvjetima kad su Hrvatska, ali i većina njezinih regija ušle u klasični demografski slom u kojem su svi demografski pokazatelji i procesi negativni. Demografska problematika sve više postaje temelj gospodarskog, prostornog, regionalnog, društvenog, političkog i inog razvoja i razvojni limitirajući faktor, što sve više primjećuju i uvažavanju gospodarski, financijski, bankarski, fondovski i slični stručnjaci. Stoga nam je važna i ova studija kako bi spoznali što se u demografskom smislu događa s Dubrovačko-neretvanskom županijom, kojim putem ide i koliko joj je izvjesna razvojna budućnost ako se zasniva na negativnim demografskim parametrima. Neće više biti moguće u Hrvatskoj postavljati i donositi strategije, koncepcije, modele, planove…bez jasne demografske slike, a u jednakoj to mjeri vrijedi i za hrvatske županije, gradove i općine.

županija, demografija, razvoj

nije evidentirano

engleski

Demographic development of Dubrovnik-Neretva County

nije evidentirano

counties, demography, development

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Studija Demografski razvoj Dubrovačko-neretvanske županije

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano