Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj kombinacije križanja i Hal gena na proizvodna svojstva križanaca (CROSBI ID 335755)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Luković, Zoran Utjecaj kombinacije križanja i Hal gena na proizvodna svojstva križanaca / Uremović, Marija (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Luković, Zoran

Uremović, Marija

hrvatski

Utjecaj kombinacije križanja i Hal gena na proizvodna svojstva križanaca

Cilj rada bio je ustanoviti i usporediti proizvodna svojstva dviju komercijalnih kombinacija križanja [F1(švedski landras x veliki jorkšir) x pietren, F1(njemački landras x veliki jorkšir) x pietren] u ovisnosti o Hal genotipu. Hal genotipovi unutar kombinacjia križanja ustanovljeni su na razini DNK metodom lančane reakcije polimerazom. Ovom metodom ustanovljena su tri genotipa: HalNN, HalNn i Halnn. Budući da je broj Halnn genotipova bio mali (n=3), oni su izostavljeni iz praćenja po proizvodnim svojstvima. Po svakoj kombinaciji križanja analizirano je ukupno 36 križanaca. Od 30 do 100 kg tjelesne mase životinje su boravile u testnoj stanici poslije čega su obrađene u klaonici. Nakon određivanja Hal genotipova uspoređena su tovna, klaonička, svojstva kakvoće mesa te kemijski sastav Musculus longissimus dorsi između dominantnih homozigotnih (HalNN) i heterozigotnih (HalNn) genotipova. Zbog veće trgovačke vrijednosti, koja se temelji na većem udjelu mišićnog tkiva u polovicama i plaćanju svinja prema mesnatosti, proizvodnja HalNn genotipova u odnosu na HalNN genotipove svinja u strategiji povećanja mesnatosti svinja, rezultirala bi boljim financijskim rezultatima. Znatne razlike u nekim proizvodnim svojstvima ustanovljene između dviju kombinacija križanja i HalNN i HalNn genotipova mogle bi se iskoristiti primjenom planskog sparivanja roditelja poznatog Hal genotipa, što zahtjeva provedbu testa na stresnu osjetljivost. Značajno pogoršavanje svojstava kakvoće mesa (sadržaj intramuskularne masti, udio blijedog, mekog i vodenastog mesa) ukazuje na potrebu popravljanja ovih svojstava i uvođenje u programe križanja pasmina s boljom kakvoćom mesa.

svinja; križanje; pasmina; genotip; Hal geni; DNA test; stresna osjetljivost

nije evidentirano

engleski

Effect of crossbreed combination and Hal genotype on the productive traits of crossbreed pigs

nije evidentirano

pig; crossing breed; genotipe; Hal-gene; DNA test; stressuspectability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

21.12.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)