Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 992436

Odnos vjere i razuma u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku Božju


Tamarut Anton
Odnos vjere i razuma u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku Božju // Bogoslovska smotra, 84 (2014), 2; 245-261 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 992436 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odnos vjere i razuma u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku Božju
(The relation of faith and reason in light of the human being's createdness in the image of God)

Autori
Tamarut Anton

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 84 (2014), 2; 245-261

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
vjera, razum, slika Božja, savez, mysterium iniquitatis, mysterium pietatis
(faith, reason, image of God, union, mysterium iniquietatis, mysterium pietatis)

Sažetak
U radu se razmatra i analizira odnos vjere i razuma u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku Božju. Autor, naime, smatra da je odgovor na pitanje što je, odnosno, tko je čovjek bitan za razumijevanje samoga odnosa vjere i razuma. Za kršćansku, biblijsko-teološku antropologiju tema slike Božje predstavlja ključ za razumijevanje čovjeka. Prema toj antropologiji čovjek je biće bitno i konstitutivno defi nirano bliskim i prijateljskim odnosom s Bogom. On je bitno relacijsko biće, stvoreno za stvaranje zajedništva, za život u zajedništvu. Svoje zajedništvo s Bogom koje se proširuje na zajedništvo s drugim ljudima te uključuje bliski i prijateljski odnos sa svim stvorenjem čovjek ostvaruje vjerom i razumom: razumnom vjerom i vjerujućim razumom. Skladan odnos vjere i razuma u kojem se poštuje i uvažava različitost i uzajamno promiče posebnost i vlastitost jednoga, odnosno drugoga, jamči uspješnu povijest čovjekove težnje prema istini. Na pitanje zašto su se vjera i razum u služenju istini međusobno otuđili i razišli, krenuli svako svojim putem, često predbacujući jedno drugome neopravdane pretenzije, optužujući se za isključivost i oholost, stvarajući tako u čovjeku nutarnji raskol i podjelu, autor, oslonjen na Bibliju i kasniju kršćansku predaju, odgovara naukom o otajstvu grijeha – o otajstvu bezakonja (mysterium iniquitatis), kao što, s druge strane, mogućnost za obnovu izvornog, suradničkog, komplementarnog i skladnog odnosa vjere i razuma koji proizlazi iz čovjekove stvorenosti na sliku Božju vidi u otajstvu pobožnosti (mysterium pietatis). Ono se temelji na Kristu – savršenoj slici Božjoj (usp. 2 Kor 4, 4). Istina sadržana u imago Dei, u teologiji Novoga zavjeta našla je svoj izvor i dosegla svoj vrhunac u imago Christi. Naime, u Kristovu vazmenom otajstvu otkupljen je, obnovljen i posvećen »bračni savez« vjere i razuma, »savez« po kojem se obnavlja sav »unutarnji čovjek«, sve do otkupljenja tijela (usp. Rim 8, 23). Gledajući iz povijesno-spasenjske perspektive, može se reći da su vjera i razum na putu, u procesu otkupljenja. Služeći se prizorom Petrova i Ivanova trčanja prema praznome Isusovu grobu (usp. Iv 20, 1-10), autor promišljanje o odnosu vjere i razuma u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku Božju slikovito zaključuje: Ivan i Petar, vjera i razum, zajedno na istome povijesno-spasenjskom putu, s istim žarom i radoznalošću (»trče«) prema istome cilju, s istim razlozima, s istom željom. Prema uskrsnuću!

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Anton Tamarut (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Tamarut Anton
Odnos vjere i razuma u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku Božju // Bogoslovska smotra, 84 (2014), 2; 245-261 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Tamarut Anton (2014) Odnos vjere i razuma u svjetlu čovjekove stvorenosti na sliku Božju. Bogoslovska smotra, 84 (2), 245-261.
@article{article, year = {2014}, pages = {245-261}, keywords = {faith, reason, image of God, union, mysterium iniquietatis, mysterium pietatis}, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {84}, number = {2}, issn = {0352-3101}, title = {The relation of faith and reason in light of the human being's createdness in the image of God}, keyword = {faith, reason, image of God, union, mysterium iniquietatis, mysterium pietatis} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font