Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 992417

Vjera i smisao kršćanske ženidbe u krizi


Anton Tamarut
Vjera i smisao kršćanske ženidbe u krizi // Riječki teološki časopis, 24 (2016), 1; 3-24 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 992417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vjera i smisao kršćanske ženidbe u krizi
(Faith and the meanin of christian marriage in crisis)

Autori
Anton Tamarut

Izvornik
Riječki teološki časopis (1330-0377) 24 (2016), 1; 3-24

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
vjera, ženidba, kriza, dar, milost, obraćenje, čovjek-slika Božja, Crkva, crkvenost
(faith, marriage, crisis, gift, grace, conversation, man-image od God, Church)

Sažetak
Vjera i smisao kršćanske ženidbe u uzajamnom su uzročno-posljedičnom odnosu. Bez vjere kršćanska ženidba gubi svoj smisao i značenje, a s druge strane kršćanska ženidba pokazuje svu životnost i dinamiku vjere, njezin istinski i pravi smisao i značenje, konačnu svrhu i cilj. Iz takve životne povezanosti razumljivo je da se kriza vjere odražava na krizu kršćanske ženidbe, odnosno da se u krizi smisla kršćanske ženidbe ogleda kriza vjere. Kako vjera tako i kršćanska ženidba, koja se na vjeri temelji i njome hrani, odvijaju se u životnim odnosima i neizbježnim promjenama, nisu statične nego dinamične i rastuće veličine te ih na svoj način prati stalna kriza na koju je potrebno odgovoriti stalnim obraćenjem i obnovom, uz trajnu težnju k sve dubljoj i cjelovitoj vjeri (usp. Kol 2, 2). Stoga buđenje vjere i odgoj za zrelu vjeru i danas predstavlja najvažniji element cjelokupne priprave za kršćansku ženidbu. O vjeri je potrebno govoriti u vidu dara i susreta, povjerenja i suradnje, o braku kao životnom prostoru vjere prožete odgovornom, snažnom i nježnom ljubavlju. U ženidbenom pastoralu važno mjesto treba imati dugotrajno, ustrajno i domišljato odgajanje za crkvenost jer bez stvarnog i pravog doživljavanja Crkve, bez razumijevanja njezine prave naravi i njezina poslanja u svijetu teško se može zamisliti pravi i stvaran smisao kršćanske ženidbe. Što se zapravo misli pod vjenčanjem u crkvi? Misli li se tu tek na materijalni, sakralni crkveni prostor ili na živu i duhovnu zajednicu vjere? Na Crkvu, Kristovo otajstveno tijelo?! Odgovor je na to pitanje ključan, kao što je bitno da postoji Crkva s obiteljskim licem u kojoj će se mladi supružnici moći s lakoćom udomiti te iznutra izgrađivati svoju obitelj kao kućnu Crkvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anton Tamarut (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Anton Tamarut
Vjera i smisao kršćanske ženidbe u krizi // Riječki teološki časopis, 24 (2016), 1; 3-24 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Anton Tamarut (2016) Vjera i smisao kršćanske ženidbe u krizi. Riječki teološki časopis, 24 (1), 3-24.
@article{article, year = {2016}, pages = {3-24}, keywords = {faith, marriage, crisis, gift, grace, conversation, man-image od God, Church}, journal = {Rije\v{c}ki teolo\v{s}ki \v{c}asopis}, volume = {24}, number = {1}, issn = {1330-0377}, title = {Faith and the meanin of christian marriage in crisis}, keyword = {faith, marriage, crisis, gift, grace, conversation, man-image od God, Church} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font