Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 992210

Ljudski gubitci u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i žrtve logora Jasenovac u istraživanjima Ljube Bobana


Geiger, Vladimir; Karakaš Obradov, Marica
Ljudski gubitci u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i žrtve logora Jasenovac u istraživanjima Ljube Bobana // Ljubo Boban i istraživanje suvremene povijesti / Agičić, Damir ; Karakaš Obradov, Marica (ur.).
Zagreb: FF Press, Filozofski fakultet u Zagrebu, 2017. str. 131-148


CROSBI ID: 992210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ljudski gubitci u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i žrtve logora Jasenovac u istraživanjima Ljube Bobana
(Human Losses in Independent State of Croatia and Jasenovac Camp Victims in Ljube Boban's Research)

Autori
Geiger, Vladimir ; Karakaš Obradov, Marica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Ljubo Boban i istraživanje suvremene povijesti

Urednik/ci
Agičić, Damir ; Karakaš Obradov, Marica

Izdavač
FF Press, Filozofski fakultet u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2017

Raspon stranica
131-148

ISBN
978-953-175-636-5

Ključne riječi
Ljubo Boban ; Nezavisna Država Hrvatska ; Jasenovac ; ljudski gubitci ; žrtve
(Ljubo Boban ; Independent State of Croatia ; Jasenovac ; human losses ; victims)

Sažetak
Posljedice Drugog svjetskog rata bila su velika materijalna razaranja, a i ljudski gubitci bili su izrazito veliki. Najveći broj rasprava o ljudskim gubitcima Jugoslavije, i Hrvatske, tijekom Drugog svjetskog rata nije znanstveno utemeljen i ima prepoznatljivu ideološko- promidžbenu podlogu. Naime ljudski gubitci Jugoslavije, i Hrvatske, u Drugom svjetskom ratu i poraću, ponajprije broj i nacionalna/etnička, dobna i rodna struktura ljudskih gubitaka u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i žrtava logora Jasenovac, unatoč mnogobrojnim procjenama, izračunima i popisima, jedna je od najkontroverznijih istraživačkih i štoviše najosjetljivijih (dnevno)političkih tema. Navodi procjena, izračuna i(li) popisa žrtava logora Jasenovac u preširokom su rasponu od potpunog minimaliziranja do megalomanskih navoda, te znatno različiti od autora do autora, i uvjetovani podosta (dnevno)političkim ozračjem. Ljubo Boban se na početku svog bavljenja pitanja žrtava u NDH i logora Jasenovac, početkom 1970-ih godina, pišući natuknicu “Ustaše” za Enciklopediju Jugoslavije, suočio s cenzurom i manipulacijom brojkama. Potkraj 1980-ih godina Boban je svojim mnogobrojnim radovima i istupima, posebice polemikama na znanstvenim i stručnim skupovima te u javnosti u tisku, na radiju i televiziji, kasnije objavljenim u Kontroverzam, upozoravao na manipulacije po pitanju ljudskih gubitaka NDH i žrtava logora Jasenovac. U svojim tadašnjim upornim stajalištima protiv zamagljivanja činjenica po pitanju ljudskih gubitaka i megalomanskih brojki žrtava bio je česta meta medijskih napada, ponajprije u srbijanskom, ali i hrvatskom tisku. No, napadi i negativne ocjene Bobanovih nastojanja u istraživanjima ljudskih gubitaka NDH i žrtava logora Jasenovac i kasnije su redoviti u srbijanskoj historiografiji i publicistici. Bobanova istraživanja, radove i istupe o ljudskim gubitcima NDH i žrtava logora Jasenovac potkraj 1980-ih, pa i početkom 1990- ih potrebno je sagladavati u kontekstu ponajprije političkog ozračja i stanja u historiografiji u tadašnjoj Hrvatskoj i Jugoslaviji. Naime, u to vrijeme i brojke ljudskih gubitaka NDH i brojke žrtava logora Jasenovac uobičajeno i isključivo su megalomanske i nerealne, što će pokazati kasnija istraživanja, i nedvojbeno potvrditi ispravnost Bobanovih stajališta i nastojanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Geiger, Vladimir; Karakaš Obradov, Marica
Ljudski gubitci u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i žrtve logora Jasenovac u istraživanjima Ljube Bobana // Ljubo Boban i istraživanje suvremene povijesti / Agičić, Damir ; Karakaš Obradov, Marica (ur.).
Zagreb: FF Press, Filozofski fakultet u Zagrebu, 2017. str. 131-148
Geiger, V. & Karakaš Obradov, M. (2017) Ljudski gubitci u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i žrtve logora Jasenovac u istraživanjima Ljube Bobana. U: Agičić, D. & Karakaš Obradov, M. (ur.) Ljubo Boban i istraživanje suvremene povijesti. Zagreb, FF Press, Filozofski fakultet u Zagrebu, str. 131-148.
@inbook{inbook, year = {2017}, pages = {131-148}, keywords = {Ljubo Boban, Nezavisna Dr\v{z}ava Hrvatska, Jasenovac, ljudski gubitci, \v{z}rtve}, isbn = {978-953-175-636-5}, title = {Ljudski gubitci u Nezavisnoj Dr\v{z}avi Hrvatskoj i \v{z}rtve logora Jasenovac u istra\v{z}ivanjima Ljube Bobana}, keyword = {Ljubo Boban, Nezavisna Dr\v{z}ava Hrvatska, Jasenovac, ljudski gubitci, \v{z}rtve}, publisher = {FF Press, Filozofski fakultet u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, year = {2017}, pages = {131-148}, keywords = {Ljubo Boban, Independent State of Croatia, Jasenovac, human losses, victims}, isbn = {978-953-175-636-5}, title = {Human Losses in Independent State of Croatia and Jasenovac Camp Victims in Ljube Boban's Research}, keyword = {Ljubo Boban, Independent State of Croatia, Jasenovac, human losses, victims}, publisher = {FF Press, Filozofski fakultet u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font