Gospodarenje kukuruzovinom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (CROSBI ID 425956)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Smiljanović, Ivan
Jukić, Željko
Koronc, Zlatko
hrvatski
Gospodarenje kukuruzovinom na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
Kukuruz je uz rižu i pšenicu vodeća poljoprivredna kultura u svijetu. Praktično svaki dio kukuruzne biljke može se koristiti na više načina i za različite namjene. Kukuruz je izvor hrane za ljude i životinje. U proizvodnji biogoriva može se koristiti za proizvodnju tekućih (etanol) i krutih biogoiva (peleti/briketi). Etanol se može dobiti iz zrna ali i iz kukuruzovine koja ostaje na polju nakon berbe ili žetve kukuruza. Kukuruzovina predstavlja važan izvor organske tvari te ima važan utjecaj na biološka, kemijska i fizikalna svojstva tla. Biomasa poljoprivrednog porijekla, pa tako i kukuruzovina, vrlo je prihvatljivo gorivo s gledišta utjecala na okoliš. Cilj ovog diplomskog rada je odrediti mogućnosti prikupljanja kukuruzovine s određene površine pri različitim gustoćama sjetve hibrida kukuruza P9903 i primjenom strojeva koji se koriste na OPG-u za prikupljanje nadzemne mase poljoprivrednih kultura u polju. Sakupljanje je obavljeno prešom za valjkaste bale s pick-up uređajem na tri različita načina: (I) prešanje, (II) sakupljanje u zbojeve + prešanje i (III) malčiranje + sakupljanje u zbojeve + prešanje. Prinos kukuruzovine bio je u rasponu od 12.389 kg/ha do 13.118 kg/ha. Učinkovitost sakupljanja se razlikovala i kretala u rasponu od 49 do 78% ovisno o načinu sakupljanja.
biomasa ; žetveni indeks ; sakupljanje
nije evidentirano
engleski
Corn Stover Management on Family Farm
nije evidentirano
biomass ; harvest index ; collecting
nije evidentirano
Podaci o izdanju
64
21.03.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb