PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU (CROSBI ID 262302)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Brlek, Tamara ; Jukić, Željko ; Matković, Ana
hrvatski
PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU
Pšenica (Triticum aestivum L.) najvažnija je žitarica za proizvodnju mlinarsko-pekarskih proizvoda. Proces nalijevanja zrna karakterizira nakupljanje organskih i mineralnih tvari u zrnu. Mnogi čimbenici mogu utjecati na proces nalijevanja i kvalitetu zrna pšenice, a neki od njih su: temperatura zraka, oborine, genotip, bolesti i štetnici te primijenjena agrotehnika. Svi ovi čimbenici utječu na kvalitetu zrna pšenice za mlinsko-pekarsku industriju. Temperaturni stres koji se dogodi tijekom ranog perioda nalijevanja zrna, dovodi do najvećeg povećanja sadržaja proteina u pšenici. Promjene u temperaturi mogu utjecati na akumulaciju i sintezu α-amilaze u zrnu. Kao i tijekom temperaturnog stresa, u nedostatku vode smanjuje se sadržaj škroba u zrnu. Mnoge bolesti i štetnici pšenice mogu negativno utjecati na usjev, uključujući smanjenje prinosa i hektolitarske mase.
pšenica ; nalijevanje zrna ; proteini ; škrob
nije evidentirano
engleski
THE PROCESSES DURING GRAIN-FILLING AND THEIR IMPACT ON QUALITY OF WHEAT GRAIN INTENDED FOR MILL AND BAKERY INDUSTRY
nije evidentirano
wheat ; grain filling ; proteins ; starch
nije evidentirano