Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU (CROSBI ID 262302)

Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)

Brlek, Tamara ; Jukić, Željko ; Matković, Ana PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU // Agronomski glasnik, 80 (2018), 3; 173-186. doi: 10.33128/ag.80.3.3

Podaci o odgovornosti

Brlek, Tamara ; Jukić, Željko ; Matković, Ana

hrvatski

PROCESI TIJEKOM NALIJEVANJA ZRNA I NJIHOV UTJECAJ NA KAKVOĆU ZRNA PŠENICE NAMIJENJENOG ZA MLINSKO- PEKARSKU INDUSTRIJU

Pšenica (Triticum aestivum L.) najvažnija je žitarica za proizvodnju mlinarsko-pekarskih proizvoda. Proces nalijevanja zrna karakterizira nakupljanje organskih i mineralnih tvari u zrnu. Mnogi čimbenici mogu utjecati na proces nalijevanja i kvalitetu zrna pšenice, a neki od njih su: temperatura zraka, oborine, genotip, bolesti i štetnici te primijenjena agrotehnika. Svi ovi čimbenici utječu na kvalitetu zrna pšenice za mlinsko-pekarsku industriju. Temperaturni stres koji se dogodi tijekom ranog perioda nalijevanja zrna, dovodi do najvećeg povećanja sadržaja proteina u pšenici. Promjene u temperaturi mogu utjecati na akumulaciju i sintezu α-amilaze u zrnu. Kao i tijekom temperaturnog stresa, u nedostatku vode smanjuje se sadržaj škroba u zrnu. Mnoge bolesti i štetnici pšenice mogu negativno utjecati na usjev, uključujući smanjenje prinosa i hektolitarske mase.

pšenica ; nalijevanje zrna ; proteini ; škrob

nije evidentirano

engleski

THE PROCESSES DURING GRAIN-FILLING AND THEIR IMPACT ON QUALITY OF WHEAT GRAIN INTENDED FOR MILL AND BAKERY INDUSTRY

nije evidentirano

wheat ; grain filling ; proteins ; starch

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80 (3)

2018.

173-186

objavljeno

0002-1954

1848-8900

10.33128/ag.80.3.3

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice