Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 991655

Utjecaj dodatka sirutke u prahu voluminoznoj krmi na kemijski sastav kolostruma i mlijeka krava Charolais pasmine


Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Mašek, Tomislav; Čačić, Ivana; Nekić, Monika; Papac, Mateo
Utjecaj dodatka sirutke u prahu voluminoznoj krmi na kemijski sastav kolostruma i mlijeka krava Charolais pasmine // 54 hrvatski i 14 međunarodni simpozij agronoma / Milan, Pospišil (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 520-524 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 991655 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka sirutke u prahu voluminoznoj krmi na kemijski sastav kolostruma i mlijeka krava Charolais pasmine
(The effect of whey supplementation to forage based ration on colostrum and milk chemical composition in Charolais breed cows)

Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Mašek, Tomislav ; Čačić, Ivana ; Nekić, Monika ; Papac, Mateo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
54 hrvatski i 14 međunarodni simpozij agronoma / Milan, Pospišil - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019, 520-524

Skup
54 hrvatski i 14 međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17-22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sirutka u prahu, Charolais krave, kolostrum, mlijeko
(dried whey, Charolais cows, colostrum, milk)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj zamjene mljevenog zrna kukuruza sirutkom u prahu kao dodatka travnoj sjenaži na kemijski sastav kolostruma i mlijeka krava Charolais pasmine. U istraživanju je korišteno 6 visoko gravidnih krava Charolais pasmine podijeljenih u dvije hranidbene skupine (kontrolna i pokusna skupina) koje su hranjene travnom sjenažom ad libitum. Kontrolnoj skupini je dodavano mljeveno zrno kukuruza u količini od 1500 g po obroku i po kravi d-1 (ukupno 3000 g po kravi d-1), a pokusnoj skupini je 25% mljevenog zrna kukuruza zamijenjeno sirutkom u prahu (ukupno 2250 g mljevenog zrna kukuruza i 750 g sirutke u prahu po kravi d-1). Zamjena mljevenog zrna kukuruza sirutkom u prahu nije utjecala na kemijski sastav kolostruma (P>0, 05), ali je smanjila sadržaj suhe tvari (ST) u mlijeku 7-i dan nakon teljenja (P<0, 01) i 14-i dan nakon teljenja (P<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Mašek (autor)

Avatar Url Krešimir Bošnjak (autor)

Avatar Url Marina Vranić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Mašek, Tomislav; Čačić, Ivana; Nekić, Monika; Papac, Mateo
Utjecaj dodatka sirutke u prahu voluminoznoj krmi na kemijski sastav kolostruma i mlijeka krava Charolais pasmine // 54 hrvatski i 14 međunarodni simpozij agronoma / Milan, Pospišil (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 520-524 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Vranić, M., Bošnjak, K., Mašek, T., Čačić, I., Nekić, M. & Papac, M. (2019) Utjecaj dodatka sirutke u prahu voluminoznoj krmi na kemijski sastav kolostruma i mlijeka krava Charolais pasmine. U: Milan, P. (ur.)54 hrvatski i 14 međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, editor = {Milan, P.}, year = {2019}, pages = {520-524}, keywords = {dried whey, Charolais cows, colostrum, milk}, title = {The effect of whey supplementation to forage based ration on colostrum and milk chemical composition in Charolais breed cows}, keyword = {dried whey, Charolais cows, colostrum, milk}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }