Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 991315

Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka


Bosiljkov, Tomislav; Kurtoić, Domagoj; Karlović, Sven; Brnčić, Mladen; Dujmić, Filip; Marelja, Marko; Škegro, Marko; Ježek, Damir
Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 3-4; 128-135 doi:10.31895/hcptbn.13.3-4.5 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 991315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka
(Influence of ultrasound and high hydrostatic pressure on the physical properties of soymilk as a base for the production of beverages)

Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Kurtoić, Domagoj ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 13 (2018), 3-4; 128-135

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sojino mlijeko, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, raspodjela veličine masnih globula
(soymilk, high hydrostatic pressure, ultrasound, fat globule distribution)

Sažetak
Netoplinske tehnologije, danas sve zastupljenije u modernoj prehrambenoj industriji zasnivaju se na brzoj i učinkovitoj obradi kojom u potpunosti kontroliramo promjenu temperaturnog gradijenta. Sojino mlijeko kao vodeni ekstrakt sojina zrna prihvatljiva je baza za proizvodnju napitaka na bazi voća i povrća kao i pripravu sve popularnijih smoothija. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta i visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava temperature, apsorbancije, gustoće i raspodjele veličine masnih globula sojinog mlijeka sa različitim udjelom suhe tvari sa ciljem bolje stabilnosti i održanja disperznog sustava. Udio suhe tvari reflektira se na stabilnost disperzne faze unutar disperznog sredstva. Ultrazvučna obrada provedena je pri amplitudama 20, 60 i 100 %, vremenu obrade 6 i 10 minuta, sondama promjera 7 i 10 mm. Obrada visokim hidrostatskim tlakom provedena je pri tlakovima od 100, 200 i 300 Mpa i vremenu zadržavanja od 9 i 15 min. Obje netoplinske tehnologije pokazuju pozitivan trend utjecaja na statistički značajnu promjenu promatranih fizikalnih svojstava kao i povećanje stabilnost obrađenog sojinog mlijeka izraženog preko odnosa relativne učestalosti globula određenih dimenzija.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Bosiljkov, Tomislav; Kurtoić, Domagoj; Karlović, Sven; Brnčić, Mladen; Dujmić, Filip; Marelja, Marko; Škegro, Marko; Ježek, Damir
Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 3-4; 128-135 doi:10.31895/hcptbn.13.3-4.5 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Bosiljkov, T., Kurtoić, D., Karlović, S., Brnčić, M., Dujmić, F., Marelja, M., Škegro, M. & Ježek, D. (2018) Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (3-4), 128-135 doi:10.31895/hcptbn.13.3-4.5.
@article{article, year = {2018}, pages = {128-135}, DOI = {10.31895/hcptbn.13.3-4.5}, keywords = {sojino mlijeko, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, raspodjela veli\v{c}ine masnih globula}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.13.3-4.5}, volume = {13}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Utjecaj ultrazvuka i visokog hidrostatskog tlaka na fizikalna svojstva sojinog mlijeka kao baze za pripravu napitaka}, keyword = {sojino mlijeko, visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, raspodjela veli\v{c}ine masnih globula} }
@article{article, year = {2018}, pages = {128-135}, DOI = {10.31895/hcptbn.13.3-4.5}, keywords = {soymilk, high hydrostatic pressure, ultrasound, fat globule distribution}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.13.3-4.5}, volume = {13}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Influence of ultrasound and high hydrostatic pressure on the physical properties of soymilk as a base for the production of beverages}, keyword = {soymilk, high hydrostatic pressure, ultrasound, fat globule distribution} }

Citati





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font