Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 990884

Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno stanje peradi i svinja


Samac, Danijela; Senčić, Đuro; Steiner, Zvonimir; Klarić, Ivana; Klir, Željka
Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno stanje peradi i svinja // Zbornika sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 194-195 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 990884 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno stanje peradi i svinja
(The influence of probiotics on the productivity and health of poultry and pigs)

Autori
Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Steiner, Zvonimir ; Klarić, Ivana ; Klir, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornika sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019, 194-195

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
probiotici ; proizvodnost ; zdravlje ; svinje ; perad
(probiotics ; productivity ; health ; pigs ; poultry)

Sažetak
Probiotici su definicijom živi mikroorganizmi koji pozitivno utječu na zdravlje domaćina, ako ih se unosi u optimalnim količinama. Oni pozitivno utječu na održanje mikrobiološke i imunološke ravnoteže u crijevima, a samim time i na zdravstveno stanje, dobrobit i proizvodne pokazatelje životinja. Probiotici se sastoje od jednog ili više sojeva, istih ili različitih bakterija, čije je djelovanje povoljno za organizam. Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium, Lactobacillus i Strepococcus. Dodavanjem probiotika u odgovarajućoj količini u krmnu smjesu, štiti se organizam životinja od utjecaja patogenih mikroorganizama, što ima pozitivan učinak na njihovo zdravlje. Osim pozitivnog zdravstvenog učinka, probiotici imaju pozitivno djelovanje i na proizvodne parametre kod životinja, i to prvenstveno, kroz utrošak i konverziju hrane, bolji prirast, poboljšanje tjelesne mase, randman te kakvoću trupova i mesa, primjerice, leglo prasadi kojoj se dodavao probiotik imalo je za 0, 7% više odbijene prasadi po leglu, stopa mortaliteta bila je niža za 42%, a masa prije odbića veća za 5% nego kod kontrolne skupine. Upotreba probiotika koji je sadržavao Lactobacillus acidophilus, inaktivirani pekarski kvasac, vitamin C i laktozu kod brojlera na kraju tova od 42 dana, rezultirala je povećanjem prosječne tjelesne mase i prirasta te boljom konverzijom hrane. Cilj ovoga preglednog rada je prikazati utjecaj dodatka probiotika na proizvodno i zdravstveno stanje peradi i svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonimir Steiner (autor)

Avatar Url Ivana Prakatur (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)

Avatar Url Željka Klir (autor)

Avatar Url Danijela Samac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Samac, Danijela; Senčić, Đuro; Steiner, Zvonimir; Klarić, Ivana; Klir, Željka
Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno stanje peradi i svinja // Zbornika sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 194-195 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Samac, D., Senčić, Đ., Steiner, Z., Klarić, I. & Klir, Ž. (2019) Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno stanje peradi i svinja. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornika sažetaka.
@article{article, author = {Samac, Danijela and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Steiner, Zvonimir and Klari\'{c}, Ivana and Klir, \v{Z}eljka}, year = {2019}, pages = {194-195}, keywords = {probiotici, proizvodnost, zdravlje, svinje, perad}, title = {Utjecaj probiotika na proizvodnost i zdravstveno stanje peradi i svinja}, keyword = {probiotici, proizvodnost, zdravlje, svinje, perad}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Samac, Danijela and Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Steiner, Zvonimir and Klari\'{c}, Ivana and Klir, \v{Z}eljka}, year = {2019}, pages = {194-195}, keywords = {probiotics, productivity, health, pigs, poultry}, title = {The influence of probiotics on the productivity and health of poultry and pigs}, keyword = {probiotics, productivity, health, pigs, poultry}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font