Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines (CROSBI ID 674052)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines // Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 210-211

Podaci o odgovornosti

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana

hrvatski

Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines

Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 80 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 8 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil estera, izoamil i izobutil acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost pojedinih aromatskih spojeva (OAV) koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.

´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV

nije evidentirano

engleski

Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines

nije evidentirano

Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV

nije evidentirano

Podaci o prilogu

210-211.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice