Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 990856

Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines


Jagatić Korenika, Ana-Marija; Puhelek, Ivana; Tomaz, Ivana; Jeromel, Ana
Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines // Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 210-211 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines

Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Puhelek, Ivana ; Tomaz, Ivana ; Jeromel, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019, 210-211

Skup
54th Croatian & 14th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17-22. 02. 2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
´Chardonnay´, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatski spojevi, OAV
(Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV)

Sažetak
Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnih sojeva Saccharomyces cerevisiae kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 80 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 8 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil estera, izoamil i izobutil acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost pojedinih aromatskih spojeva (OAV) koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Citiraj ovu publikaciju

Jagatić Korenika, Ana-Marija; Puhelek, Ivana; Tomaz, Ivana; Jeromel, Ana
Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines // Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska, 2019. str. 210-211 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jagatić Korenika, A., Puhelek, I., Tomaz, I. & Jeromel, A. (2019) Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Book of Abstracts, 54. Hrvatski i 14. Međunarodni Simpozij Agronoma.
@article{article, year = {2019}, pages = {210-211}, keywords = {Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV}, title = {Chemical and sensory characterization of Chardonnay wines}, keyword = {Chardonnay, Saccharomyces cerevisiae, GC-MS, aromatic compounds, OAV}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }