Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Epilepsijska encefalopatija rane dječje dobi s kasnim početkom spazama: prikaz bolesnika (CROSBI ID 674046)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Sabol, Zlatko ; Kovač Šižgorić, Matilda ; Bela Klancir, Svjetlana ; Marković, Silvana Epilepsijska encefalopatija rane dječje dobi s kasnim početkom spazama: prikaz bolesnika // 41. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju s međunarodnim sudjelovanjem, Hrvatski liječnički zbor, Zagreb, 8. prosinac 2012. Zbornik radova. / Gojmerac, Tomislav (ur.). Zagreb, 2012. str. 30-30

Podaci o odgovornosti

Sabol, Zlatko ; Kovač Šižgorić, Matilda ; Bela Klancir, Svjetlana ; Marković, Silvana

hrvatski

Epilepsijska encefalopatija rane dječje dobi s kasnim početkom spazama: prikaz bolesnika

Uvod: Termin infantilni spazmi dugo vremena bili su sinonim za sindrom West koji je podrazumijeva povenzanost spazama u serijama, hipsaritmiju u EEGu i psihomotorno zaostajanje, a obično se javlja u dojenčadi dobi od 3-8 mjeseci. Međutim, epilepsijski infantilni spazmi nisu specifični za Westov sindrom. Mogu se javiti i u drugim epilepsijskim sindromima, a u nekih bolesnika i u dječjoj dobi malog djeteta, poslije prve godine života. Cilj , metode i bolesnici : U radu prikazujemo kliničke i elektroencefalografske značajke , te klinički tijek dječaka s početkom kriptogenih infantilnih spazama u dobi 14 mjseci i s razvojem epilepsijske encefalopatije. Njegov interiktalni EEG pokazivao je fokalna i paroksizmalna generalizirana izbijanja šiljak valova, te sporih šiljak valova bez hipsaritmije. Psihomotorna regresija uočena je s nastupom prvih serija infantilnih spazama. Značajna , ali još uvijek nepotpuna klinička kontrola napadaja uspostavljena je kombinacijom levitiracetama i vigabatrina. Zaključak : I naš bolesnik potvrđuje druga, ne brojna zapažanja o pojavi infantilnih spazama poslijed prve godine života. Ovaj tip epilepsije učestalije prati epilepsijska encefalopatija s teškim kognitivnim poremećajima.

epilepsija ; infantilni spazmi s kasnim početkom ; epilepsijska encefalopatija

nije evidentirano

engleski

Epileptic encephalopathy of early childhood with late onset of spasms: case report

nije evidentirano

epilepsy ; infantile spasms with late onset ; epileptic encephalopathy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

30-30.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

41. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju s međunarodnim sudjelovanjem, Hrvatski liječnički zbor, Zagreb, 8. prosinac 2012. Zbornik radova.

Gojmerac, Tomislav

Zagreb:

Podaci o skupu

41. simpozij Hrvatskog društva za dječju neurologiju s međunarodnim sudjelovanjem, Hrvatski liječnički zbor, Zagreb, 8. prosinac 2012.

poster

08.12.2012-08.12.2012

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




Kliničke medicinske znanosti