Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 990825

PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI


Jurišić, Vanja; Škorić, Domagoj; Matin, Ana; Krička, Tajana; Grubor, Mateja
PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2019. str. 389-398 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
PIROLIZA OSTATAKA NAKON PROIZVODNJE PIVA S CILJEM DOBIVANJA ENERGIJE I PROIZVODA DODANE VRIJEDNOSTI
(PYROLYSIS OF BSG WITH THE AIM OF GAINING ENERGY AND ADDED-VALUE PRODUCTS)

Autori
Jurišić, Vanja ; Škorić, Domagoj ; Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Grubor, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2019, 389-398

Skup
47th Symposium Actual Tasks on Agricultural Engineering

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05-07.03.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pivski trop, piroliza, biougljen, proizvodnja energije
(Brewers’ spent grain (BSG), pyrolysis, biochar, energy production)

Sažetak
Proces proizvodnje piva je energetski zahtjevan postupak, a sukladno smjernicama Europske unije, nusproizvodi procesa proizvodnje moraju se zadovoljavajuće zbrinuti. Pivski trop predstavlja glavni nusproizvod u proizvodnji piva. Postoji veliki potencijal u iskorištenju pivskog tropa s ciljem proizvodnje energije. Trenutno je najčešći oblik zbrinjavanja anaerobna fermentacija i proizvodnja bioplina, međutim, zbog velikih količina nusproizvoda koji nastaju tijekom proizvodnje piva, potrebno je istražiti i druge oblike dobivanja energije iz ove sirovine. Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost iskorištenja nusproizvoda proizvodnje piva procesom pirolize, a s ciljem proizvodnje energije i proizvoda dodane vrijednosti. Analiza kemijskog sastava triju različitih uzoraka pivskog tropa (Staropramen, Ožujskog te Tomislav piva) pokazala je određene različitosti u sastavu vode, pepela, koksa, hlapljivih tvari, fiksiranog ugljika te u sastavu organskih kemijskih spojeva (dušika, vodika, ugljika, kisika i sumpora). Osim toga, nakon provedenog procesa pirolize, analizirana su i svojstva dobivenog biougljena. Nakon provedenih analiza utvrđeno je da je pivski trop, kao najzastupljeniji nusproizvod pivske

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA