UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA (CROSBI ID 674040)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Krička, Tajana ; Grubor, Mateja ; Matia, Ana
hrvatski
UTJECAJ FAO GRUPE HIBRIDA KUKURUZA NA BRZINU OTPUŠTANJA VODE SUŠENJEM I HRANIDBENU VRIJEDNOST ZRNA
Najvažnije energetsko krmivo u Republici Hrvatskoj je zrno kukuruza, a kao posljedica velikog broja hibrida upravo se kod njega javljaju najveće varijacije u pogledu kemijskog sastava. Zrno kukuruza mora se sačuvati od jedne berbe do druge. U vrijeme ubiranja ono ima veću vlažnost od ravnotežne te se, kako bi se moglo skladištiti, mora konzervirati. Jedan od načina konzerviranja je konvekcijsko sušenje. S obzirom da se prilikom sušenja u sušari istodobno suše različiti hibridi zrna s različitom početnom vlažnošću, morfološkom građom i veličinom, dolazi do različitog ponašanja zrna u procesu sušenja. Otpuštanje suvišne vode do ravnotežne vlažnosti (14%) različito je za svaki hibrid, stoga je cilj rada odrediti brzinu otpuštanja vode iz zrna prezentiranih pomoću eksponencijalnih jednadžbi za 4 različite FAO grupe kukuruza 300, 400, 500 i 600. Također, odrediti će se lom zrna nakon procesa sušenja, koji predstavlja simulaciju pada zrna u silosnu ćeliju, te hranidbena vrijednost zrna istraživanih hibrida kukuruza nakon procesa sušenja, kao i nakon godinu dana skladištenja u pothlađenim uvjetima (5 °C). Najsporiju tendenciju sušenja imao je hibrid FAO grupe 500, dok je najbržu imao hibrid FAO grupe 400. Brzina sušenja utjecala je na lom zrna te je najsporije osušen hibrid FAO grupe 500 ostvario najmanji postotak loma (24, 0%), dok je najbrže osušeni hibrid FAO grupe 400 ostvario najveći postotak loma (48, 4%). Hibridi su imali slične hranidbene vrijednosti te se skladištenjem one nisu značajno promijenile, što konvekcijsko sušenje i skladištenje u pothlađenom prostoru čini kvalitetnom metodom čuvanja zrna kukuruza.
zrno kukuruza, sušenje, lom, nutritivne vrijednosti, skladištenje
nije evidentirano
engleski
IMPACT OF THE MAIZE HYBRIDS FAO GROUP ON THE WATER RELEASE RATE BY DRYING AND GRAIN NUTRITIONAL VALUE
nije evidentirano
maize grain, drying, grain fracture, nutritional values, storage
nije evidentirano
Podaci o prilogu
323-332.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING
Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
1848-4425
Podaci o skupu
47. međunarodni simpozij Aktualni zadaci mehanizacije poljoprivrede = 47 Inernational Symposim Actual Tasks on Agricultural Engineering
predavanje
05.03.2019-07.03.2019
Opatija, Hrvatska