Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 990815

UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA


Matin, Ana; Krička, Tajana; Majdak, Tugomir; Grubor, Mateja; Paris, Eva; Jurišić, Vanja
UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA // PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2019. str. 307-314 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
UTJECAJ ROKA BERBE I NAČINA SUŠENJA NA KVALITATIVNA SVOJSTVA RUŽMARINA
(INFLUENCE OF HARVEST TIME AND DRYING METHODS ON THE QUALITATIVE PROPERTIES OF ROSEMARY INFLUENCE OF HARVEST TIME AND DRYING METHODS ON THE QUALITATIVE PROPERTIES OF ROSEMARY INFLUENCE OF HARVEST TIME AND DRYING METHODS ON THE QUALITATIVE PROPERTIES OF ROSEMARY INFLUENCE OF HARVEST TIME AND DRYING METHODS ON THE QUALITATIVE PROPERTIES OF ROSEMARY)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Grubor, Mateja ; Paris, Eva ; Jurišić, Vanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
PROCEEDINGS OF THE 47 INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACTUAL TASKS ON AGRICULTURAL ENGINEERING / Bilandžija, Nikola ; Kovačev, Igor - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2019, 307-314

Skup
47 Inernational Symposim Actual Tasks on Agricultural Engineering

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05-07.03.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Ružmarin, sušenje, kvalitativna svoj
(Rosemary, drying, qualitative properties)

Sažetak
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika višegodišnja vazdazelena biljka, koja se zbog atraktivnog mirisa i okusa koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i prerađivačkoj industriji. Osim u svježem stanju, ružmarin se može termički doraditi kako bi mu se očuvala kvalitativna svojstva. Upravo zbog toga, od velike je važnosti prilikom postupka termičke dorade odrediti optimalnu kombinaciju temperature i vremena sušenja kako bi se očuvala kvaliteta. Za potrebe ovog istraživanja korišten je ružmarin ubran u zimskoj i proljetnoj berbi. Navedeni biljni materijal sakupljen je na području Istre gdje ružmarin u divljini raste kao samoniklo bilje. Ružmarin je sušen zagrijanim zrakom u konvekcijskoj sušari (dehidratoru) na dvije različite temperature (40 °C i 50 °C) te zrakom okoline. Utvrđena su kvalitativna svojstva ružmarina prije te nakon tretmana sušenja u svrhu bolje iskoristivosti ružmarina kao sirovine u prehrambenoj industriji. Provedenim istraživanjem zabilježeno je brže otpuštanje vode kod ružmarina ubranog u zimskoj berbi u odnosu na proljetnu. Najbrže se sušio ružmarin (bez obzira na godišnje doba) pomoću temperature od 50 °C. Bolji sadržaj kvalitativnih svojstava zabilježen je kod konvekcijskog sušenja bez obzira na rok berbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb