Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom (CROSBI ID 674007)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir ; Škorput, Dubravko ; Vnučec, Ivan ; Pećina, Mateja ; Kljak, Kristina ; Klišanić, Vedran ; Mahnet, Željko ; Čandek-Potokar et al. Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom // Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 202-203

Podaci o odgovornosti

Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir ; Škorput, Dubravko ; Vnučec, Ivan ; Pećina, Mateja ; Kljak, Kristina ; Klišanić, Vedran ; Mahnet, Željko ; Čandek-Potokar ; Marjeta

hrvatski

Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom

Turopoljska svinja (TS) je ugrožena hrvatska autohtona pasmina svinja koja se tipično uzgaja u otvorenom proizvodnom sustavu povezanom s lokalnim hrastovim šumama i plavnim livadama na području Turopolja i Lonjskog polja u središnjoj Hrvatskoj. Trenutno, unatoč državnoj potpori, populaciju TS čini samo 124 krmače i 17 nerasta, pa je za održiviji način očuvanja pasminu nužno bolje gospodarski iskoristiti i znanstveno istražiti. Cilj ovog rada bio je stoga utvrditi sastav masnih kiselina (MK) i oksidativnu stabilnost mišićnog i masnog tkiva TS iz otvorenog uzgoja. Uzorci m.longissimus dorsi -a (MLD) i leđne slanine (LS) 20 tovljenika (nazimice i kastrati, prosječne žive mase 94, 8±11, 55 kg i dobi 18, 5±1, 4 mjeseci) uzeti su 24 h post mortem u razini zadnjeg rebra i pohranjeni smrznuti (-20 °C) do analiza. Oksidativna stabilnost MLD i LS procijenjena je određivanjem reaktivnih supstanci 2-tiobarbiturne kiseline (TBARS test) izraženih u mg malondialdehida (MDA) po kg tkiva, u odmrznutim uzorcima nakon 0, 3 i 6 dana pohrane na 4 °C. Sastav MK određen je plinskom kromatografijom (Agilent 6890 GC, USA) nakon in situ transeterifikacije lipida. Prosječni sadržaji (g/100g ukupnih MK) zasićenih, mono-nezasićenih i poli-nezasićenih MK (ZMK, MNMK i PNMK) u MLD i LS iznosili su redom: 37, 19 i 39, 33, 47, 38 i 46, 75 te 15, 43 i 13, 92, uz sadržaj n-6 i n-3 PNMK: 14, 30 i 12, 81, odnosno 1, 07 i 1, 04. Oksidacija lipida (mg MDA/kg) u MLD i LS tijekom pohrane na hladnom je generalno rasla te bila podjednaka u oba tkiva 0. dana (0, 04 i 0, 03) i 3. dana (0, 06 i 0, 05), ali jače razvijena u LS 6. dana pohrane (0.13 i 0, 22). Rad je dio projekta TREASURE financiranog u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020, br. potpore 634476.

turopoljska svinja, mišićno tkivo, masno tkivo, masne kiseline, oksidacija lipida

nije evidentirano

engleski

Fatty acid composition and oxidative stability of muscle and fat tissue of Turopolje pigs reared outdoors

nije evidentirano

Turopolje pig, muscle tissue, fat tissue, fatty acids, lipid oxidation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

202-203.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma

Mioč, Boro ; Širić, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2459-5551

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Povijest