Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom (CROSBI ID 674007)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karolyi, Danijel ; Luković, Zoran ; Salajpal, Krešimir ; Škorput, Dubravko ; Vnučec, Ivan ; Pećina, Mateja ; Kljak, Kristina ; Klišanić, Vedran ; Mahnet, Željko ; Čandek-Potokar ; Marjeta
hrvatski
Sastav masnih kiselina i oksidativna stabilnost mišićnog i masnog tkiva turopoljskih svinja iz uzgoja na otvorenom
Turopoljska svinja (TS) je ugrožena hrvatska autohtona pasmina svinja koja se tipično uzgaja u otvorenom proizvodnom sustavu povezanom s lokalnim hrastovim šumama i plavnim livadama na području Turopolja i Lonjskog polja u središnjoj Hrvatskoj. Trenutno, unatoč državnoj potpori, populaciju TS čini samo 124 krmače i 17 nerasta, pa je za održiviji način očuvanja pasminu nužno bolje gospodarski iskoristiti i znanstveno istražiti. Cilj ovog rada bio je stoga utvrditi sastav masnih kiselina (MK) i oksidativnu stabilnost mišićnog i masnog tkiva TS iz otvorenog uzgoja. Uzorci m.longissimus dorsi -a (MLD) i leđne slanine (LS) 20 tovljenika (nazimice i kastrati, prosječne žive mase 94, 8±11, 55 kg i dobi 18, 5±1, 4 mjeseci) uzeti su 24 h post mortem u razini zadnjeg rebra i pohranjeni smrznuti (-20 °C) do analiza. Oksidativna stabilnost MLD i LS procijenjena je određivanjem reaktivnih supstanci 2-tiobarbiturne kiseline (TBARS test) izraženih u mg malondialdehida (MDA) po kg tkiva, u odmrznutim uzorcima nakon 0, 3 i 6 dana pohrane na 4 °C. Sastav MK određen je plinskom kromatografijom (Agilent 6890 GC, USA) nakon in situ transeterifikacije lipida. Prosječni sadržaji (g/100g ukupnih MK) zasićenih, mono-nezasićenih i poli-nezasićenih MK (ZMK, MNMK i PNMK) u MLD i LS iznosili su redom: 37, 19 i 39, 33, 47, 38 i 46, 75 te 15, 43 i 13, 92, uz sadržaj n-6 i n-3 PNMK: 14, 30 i 12, 81, odnosno 1, 07 i 1, 04. Oksidacija lipida (mg MDA/kg) u MLD i LS tijekom pohrane na hladnom je generalno rasla te bila podjednaka u oba tkiva 0. dana (0, 04 i 0, 03) i 3. dana (0, 06 i 0, 05), ali jače razvijena u LS 6. dana pohrane (0.13 i 0, 22). Rad je dio projekta TREASURE financiranog u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020, br. potpore 634476.
turopoljska svinja, mišićno tkivo, masno tkivo, masne kiseline, oksidacija lipida
nije evidentirano
engleski
Fatty acid composition and oxidative stability of muscle and fat tissue of Turopolje pigs reared outdoors
nije evidentirano
Turopolje pig, muscle tissue, fat tissue, fatty acids, lipid oxidation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
202-203.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma
Mioč, Boro ; Širić, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2459-5551
Podaci o skupu
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
poster
12.02.2019-22.02.2019
Vodice, Hrvatska