Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 990571

Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS – 2008.) – saznanja i poticaji za djelovanje


Baloban, Josip; Šimunović, Josip; Nikodem, Krunoslav
Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS – 2008.) – saznanja i poticaji za djelovanje // Bogoslovska smotra, 80 (2010), 2; 597-622 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 990571 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS – 2008.) – saznanja i poticaji za djelovanje
(Vital Values for a Successful Marriage in Croatia (EVS-2008)-Findings and Stimulus for Action)

Autori
Baloban, Josip ; Šimunović, Josip ; Nikodem, Krunoslav

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 80 (2010), 2; 597-622

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
brak ; vrednote ; vjernost ; problemi između muža i žene ; djeca ; seksualni odnos ; pastoralno djelovanje
(marriage ; values ; fidelity ; problems between a man and woman ; children ; sexual relationship ; pastoral activities)

Sažetak
Autori članka kao istraživači na projektu European Values Study (EVS - 2008.) na temelju dobivenih rezultata pretresaju bitne vrednote za uspješan brak. To čine na temelju empirijske metode socijalnih znanosti i analitičko-kritičke metode teoloških znanosti. Prema EVS - 2008. još uvijek visok postotak ispitanika hrvatskih građana smatra da brak nije zastarjela institucija. S jedne strane, vidljivo je u Republici Hrvatskoj tradicionalno mišljenje o vrijednosti braka, a s druge strane, očit je utjecaj (post)modernog društva koji se odražava i u smanjenju broja sklopljenih brakova. U EVS-u 2008 najvažnije vrednote za uspješnost braka jesu: vjernost, spremnost na raspravljanje o problemima koji se pojave između muža i žene, djeca i dobar seksualni odnos, a vrednote: slaganje u politici, biti istog socijalnog porijekla te dijeliti isto vjersko uvjerenje obilježene su kao vrednote koje nisu bitne za uspješan brak. Najviše pozicionirano mjesto vrednote vjernosti u percepciji ispitanika može se povezati i sa činjenicom da brak u hrvatskom suvremenom društvu još uvijek nije zastarjela ustanova. Vjernost kao bitna vrednota za uspješan brak, kao i stvarna situacija te trend u svezi sklopljenih i rastavljenih brakova, prema autorima predstavljaju spoznaju (saznanje) i hitan poziv Crkvi i crkvenim djelatnicima u Hrvatskoj da kvalitetno, životno ekleziološki i društveno efikasno osmisle pastoralno-katehetsko djelovanje i skrb u svezi braka i obitelji. U članku se također analizira i uspoređuje vjernost kao vrednota za uspješan brak i osnovne religijske karakteristike. Pozicioniranje vrednote spremnost na raspravljanje o problemima koji se pojave između muža i žene na drugo mjesto bitnih vrednota za uspješnost braka, poticaj je Crkvi da u svom pastoralnom djelovanju nudi programe u kojima će budućim supružnicima pomoći u kvalitetnoj i obostranoj komunikaciji po načelima evanđeoske poruke i opće psihologije komuniciranja. Djeca kao bitna vrednota za uspješan brak su na trećem mjestu. Crkva kao konstruktivni dio društva i kao ustanova kojoj preko polovice hrvatskih građana iskazuje povjerenje, mora razmišljati o svojevrsnoj obiteljskoj politici kao potpori obitelji koja će onda odgovarati i djelovati u skladu s izazovima budućeg crkvenog i društvenog razvoja. Dobar seksualan odnos je četvrta vrednota koja je po mišljenju ispitanika bitna za uspješan brak. Ta vrednota je i iz pastoralno-teološkog gledišta sastavni dio čovjekove egzistencije i njegova ponašanja i djelovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
203-1941533-0734 - Europsko istraživanje vrednota: Hrvatska u Europi (Baloban, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb,
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Josip Šimunović (autor)

Avatar Url Krunoslav Nikodem (autor)

Avatar Url Josip Baloban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baloban, Josip; Šimunović, Josip; Nikodem, Krunoslav
Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS – 2008.) – saznanja i poticaji za djelovanje // Bogoslovska smotra, 80 (2010), 2; 597-622 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Baloban, J., Šimunović, J. & Nikodem, K. (2010) Bitne vrednote za uspješan brak u Hrvatskoj (EVS – 2008.) – saznanja i poticaji za djelovanje. Bogoslovska smotra, 80 (2), 597-622.
@article{article, author = {Baloban, Josip and \v{S}imunovi\'{c}, Josip and Nikodem, Krunoslav}, year = {2010}, pages = {597-622}, keywords = {brak, vrednote, vjernost, problemi izme\dju mu\v{z}a i \v{z}ene, djeca, seksualni odnos, pastoralno djelovanje}, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {80}, number = {2}, issn = {0352-3101}, title = {Bitne vrednote za uspje\v{s}an brak u Hrvatskoj (EVS – 2008.) – saznanja i poticaji za djelovanje}, keyword = {brak, vrednote, vjernost, problemi izme\dju mu\v{z}a i \v{z}ene, djeca, seksualni odnos, pastoralno djelovanje} }
@article{article, author = {Baloban, Josip and \v{S}imunovi\'{c}, Josip and Nikodem, Krunoslav}, year = {2010}, pages = {597-622}, keywords = {marriage, values, fidelity, problems between a man and woman, children, sexual relationship, pastoral activities}, journal = {Bogoslovska smotra}, volume = {80}, number = {2}, issn = {0352-3101}, title = {Vital Values for a Successful Marriage in Croatia (EVS-2008)-Findings and Stimulus for Action}, keyword = {marriage, values, fidelity, problems between a man and woman, children, sexual relationship, pastoral activities} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font