Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tradicionalna upotreba samoniklog i kultiviranog bilja na području grada Varaždina (Hrvatska). (CROSBI ID 261648)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Vitasović Kosić, Ivana ; Kužir, Mija Tradicionalna upotreba samoniklog i kultiviranog bilja na području grada Varaždina (Hrvatska). // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 60 (2018), 2; 83-95

Podaci o odgovornosti

Vitasović Kosić, Ivana ; Kužir, Mija

hrvatski

Tradicionalna upotreba samoniklog i kultiviranog bilja na području grada Varaždina (Hrvatska).

Zbog depopulacije ruralnog stanovništva i promjena načina života kao i nedovoljne dokumentacije, postoji velika opasnost gubitka „narodnog“ znanja o korištenju samoniklih i kultiviranih svojti koje u Hrvatskoj do desetak godina unazad nisu bile dokumentirane etnobotaničkim metodama, nego su se narodna znanja uglavnom prenosila s generacije na generaciju usmenom predajom. U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja tradicionalnog korištenja samoniklog i kultiviranog bilja na području grada Varaždina. Ovo etnobotaničko istraživanje provedeno je intervjuiranjem tijekom 2016. godine i predstavlja prvu pismenu dokumentaciju tradicionalnog korištenja bilja na ovom području. Ukupno je zabilježeno 125 biljnih svojti (69 kultiviranih i 56 samoniklih biljaka), u prosjeku 26 vrsta po jednom intervjuu, koji se koriste kao ; hrana za ljude i životinje, u medicinske svrhe, te za ostale gospodarske namjene. Zabilježeno je 43 porodice, od kojih su najzastupljenije: Rosaceae (20, 63%) i Asteraceae (6, 35%). Najčešće spominjane kultivirane vrste su ; Prunus domestica, Vitis vinifera subsp. vinifera, Chamomilla recutita, Sambucus nigra i Tilia platyphyllos. Kao hrana za ljude i životinje najčešće se spominju Zea mays, Cucurbita maxima, Hordeum vulgare, Triticum aestivum, Fagopyrum esculentum i Urtica dioica. Karakteristika lokalne gastronomije je priprema heljdine kaše koju lokalno stanovništvo zove „hajdina“, a zanimljiva je „nova moda“ korištenje Allium ursinum kao dodatak salatama i namazima te pohanje cvatova Robinia pseudoacacia. Vjerujemo da će ovaj rad doprinijeti edukaciji pučanstva i reintrodukciji zaboravljenih upotreba samoniklog i kultiviranog bilja u ljudsku prehranu i prehranu životinja, kao i prevenciji očuvanja zdravlja ljudi i životinja. Prikupljene biljne svojte su herbarizirane, digitalizirane i pohranjene u herbarij Agronomskog fakulteta, dostupno on-line (http://herbarium.agr.hr/).

tradicionalna upotreba bilja, jestivo bilje, hrana za životinje, narodna medicina

nije evidentirano

engleski

Traditional wild growing and cultivated plants used in Varaždin town (Croatia)

nije evidentirano

traditional plant use, edible plants, animal feed, folk medicine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60 (2)

2018.

83-95

objavljeno

0023-4850

1848-901X

Povezanost rada

Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Etnologija i antropologija

Poveznice