Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989719

Kontrola antimikrobnih lijekova u medu


Bilandžić, Nina; Solomun Kolanović, Božica; Tlak Gajger, Ivana; Buljan, Petra; Krpan, Marina; Hruškar, Mirjana
Kontrola antimikrobnih lijekova u medu // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 3-4; 107-119 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Kontrola antimikrobnih lijekova u medu
(Control of antimicrobial drugs in the honey)

Autori
Bilandžić, Nina ; Solomun Kolanović, Božica ; Tlak Gajger, Ivana ; Buljan, Petra ; Krpan, Marina ; Hruškar, Mirjana

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 13 (2018), 3-4; 107-119

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Antibiotici ; pčelarstvo ; med ; analitičke metode ; kontrola hrane
(Antibiotics ; beekeeping ; honey ; analytical methods ; food control)

Sažetak
Danas se pčelarstvo i proizvodnja meda suočava s brojnim izazovima među kojima je i sve češća uporaba antibiotika u svrhu spriječavanja infekcija pčela uzrokovanih patogenim mikroorganizmima. Najčešći antibiotici koji se koriste u kontroli bolesti pčela su tetraciklini, aminoglikozidi, sulfonamidi i makrolidi. Stoga se ostaci ovih antibiotika mogu naći u medu. Na razini Europske Unije (EU) nisu određene najviše dopuštene koncentracije antibiotika u medu što znači da njihova primjena u pčelarstvu nije dopuštena. Zbog toga su za njihovu kontrolu potrebne učinkovite metode visoke osjetljivosti kako bi se osiguralo da se med kontrolira na što nižim granicama detekcije. Kontrola ovih tvari se provodi primjenom različitih orijentacijskih i potvrdnih analitičkih metoda. Danas se sve više primjenjuju suvremene metode tekućinske kromatografije u kombinaciji sa spektrometrijom masa koje imaju visoku osjetljivost te omogućuju identifikaciju i kvantifikaciju mnogih analita. Koncentracije antibiotika se na razini EU kontroliraju u okviru nacionalnih planova zemalja članica. Analizom rezultata nacionalnih planova članica EU u razdoblju od 2013. do 2016. Europska agencija za sigurnost hrane izvjestila je da je najveći broj nesukladnih rezultata u medu utvrđen za makrolide, te zatim za sulfonamide i tetracikline. Povišene koncentracije ovih antibiotika kao i aminoglikozida su također utvrđene u medu sa tržišta EU.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Bilandžić, Nina; Solomun Kolanović, Božica; Tlak Gajger, Ivana; Buljan, Petra; Krpan, Marina; Hruškar, Mirjana
Kontrola antimikrobnih lijekova u medu // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 3-4; 107-119 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Bilandžić, N., Solomun Kolanović, B., Tlak Gajger, I., Buljan, P., Krpan, M. & Hruškar, M. (2018) Kontrola antimikrobnih lijekova u medu. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (3-4), 107-119.
@article{article, year = {2018}, pages = {107-119}, keywords = {antibiotics, beekeeping, honey, analytical methods, food control}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {13}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Control of antimicrobial drugs in the honey}, keyword = {antibiotics, beekeeping, honey, analytical methods, food control} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts