Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakterizacija vina Kastafska Belica (CROSBI ID 673852)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Pavlešić, Tomislav ; Saftić, Lara ; Peršurić, Željka ; Kraljević Pavelić, Sandra Karakterizacija vina Kastafska Belica // Book of abstracts. 2019. str. 218-218

Podaci o odgovornosti

Pavlešić, Tomislav ; Saftić, Lara ; Peršurić, Željka ; Kraljević Pavelić, Sandra

hrvatski

Karakterizacija vina Kastafska Belica

Regija primorska Hrvatska kao i ZOI Hrvatsko primorje bogato je autohtonim sortama vinove loze. Mnoge od njih su gotovo nestale, kao što su i autohtone sorte Kastavštine čijom kupažom nastaje Kastafska Belica. Stoga je provedena ukupna karakterizacija vina Kastafska Belica, pri čemu su se analizirali standardni fizikalno- kemijski parametri: alkoholna jakost, reducirajući šećeri, pepeo, pH vrijednost, ukupna kiselost, hlapive kiseline, slobodni sumporni dioksid, ukupni sumporni dioksid te je dodatno određen i sadržaj fenolnih komponenti tekućinskom kromatografijom spregnutom s tandem masenim detektorom (LC-MS/MS). Potvrda standardnih fizikalno-kemijskih parametara provedena je uz pomoć Fourier-transform infracrvene spektroskopije (FTIR). Analizirano je ukupno 13 uzoraka vina Kastafska Belica. Sva analizirana vina prema fizikalno-kemijskim parametrima udovoljavaju zahtjevima za kvalitetno vino proizvedeno u ZOI Hrvatsko primorje. Rezultati FTIR analize, koja je služila kao potvrdna metoda za analizu standardnih fizikalno-kemijski parametara, pokazali su varijacije među vinima za mjerene parametre, ali na neznatnoj razini. Nadalje, analiza fenolnog sastava vina je pokazala širok spektar detektiranih fenolnih komponenti gdje su najzastupljeniji fenoli bili flavonoidi iz flavan-3-ol skupine. U nekim je uzorcima detektirana oksidacija vina popraćena smanjenom količinom fenolnih komponenti. Dobiveni ukupni rezultati pokazuju visok potencijal vina Kastafska Belica, ali i daju temelj za daljnje analize i unapređenje procesa proizvodnje.

vino ; Kastafska belica ; polifenoli ; autohtone sorte grožđa

nije evidentirano

engleski

Characterization of the Kastafska Belica wine

nije evidentirano

wine characterization ; Kastafska belica ; polyphenols ; autochthonous grape varieties

nije evidentirano

Podaci o prilogu

218-218.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts

Podaci o skupu

54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

12.02.2019-22.02.2019

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)