Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989522

Uloga i potencijal obrnute hipoteke u ponudi štedno- ulagačkih proizvoda na financijskom tržištu


Tuškan, Branka
Uloga i potencijal obrnute hipoteke u ponudi štedno- ulagačkih proizvoda na financijskom tržištu // Zbornik radova s međunarodne znanstveno-stručne konferencije: Hrvatski dani osiguranja 2018. / Ćurković, Marijan ; Krišto, Jakša ; Zorić, Damir (ur.).
Zagreb: Hrvatski ured za osiguranje, 2018. str. 70-83 (ostalo, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uloga i potencijal obrnute hipoteke u ponudi štedno- ulagačkih proizvoda na financijskom tržištu
(The role and potential of reverse mortgage in the supply of savings-investment products on the financial market)

Autori
Tuškan, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova s međunarodne znanstveno-stručne konferencije: Hrvatski dani osiguranja 2018. / Ćurković, Marijan ; Krišto, Jakša ; Zorić, Damir - Zagreb : Hrvatski ured za osiguranje, 2018, 70-83

ISBN
978-953-55464-6-7

Skup
Hrvatski dani osiguranja 2018.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 7-9.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Obrnuta hipoteka, štednja, ulaganja, isplata, starost, umirovljenici
(Reverse mortgage, savings, investment, payment, ageing, retirees)

Sažetak
Tehnika financiranja obrnutom hipotekom osmišljena je i predstavljena prvenstveno kao inovativan oblik hipotekarnog kreditiranja starijih osoba. Do danas se ukorijenila najzapaženije u SAD-u, ali se posljednjih godina, u unaprijeđenom obliku, sve više širi i počinje primjenjivati i u Europskoj uniji te u ostatku svijeta. U ovom radu cilj je predstaviti obrnutu hipoteku iz drugog stajališta, gdje se promatra njezin prikriveni štedno-ulagački potencijal, koji do izražaja dolazi kroz isplatu novčanih sredstava temeljem vrijednosti stambene nekretnine iz koje se obrnuta hipoteka odobrava njezinom vlasniku. Svrha rada stoga je prikazati ulogu i potencijal obrnute hipoteke u ponudi tradicionalnih financijskih proizvoda najvećih institucionalnih investitora namijenjenih između ostalog i ulaganju odnosno štednji za starost. Kao posljedica trenda sve bržeg starenja stanovništva, povećanje izdvajanja budžetskih sredstava radi financiranja starije populacije biva sve veći teret i izazov za brojne državne proračune. S druge strane, bankovni depoziti i police životnog osiguranja koje nude osiguratelji pored izdvajanja odnosno štednje kroz sustav mirovinskog osiguranja među najznačajnijim su dugoročnim štedno-ulagačkim proizvodima u ukupnoj štednji za starost. U tom smislu prikazat će se mogućnosti obrnute hipoteke u ukupnoj ponudi štedno-ulagačkih proizvoda namijenjenih štednji za starost, a koja itekako ima smisla u zemljama s visokom stopom stambenog vlasništva koju ima i Republika Hrvatska, neovisno o kulturološkim i drugim čimbenicima, s obzirom da je vlasništvo stambene nekretnine najvažniji čimbenik i preduvjet za primjenu obrnute hipoteke odnosno za aktiviranje vrijednosti nekretnine i isplatu novčanih sredstava na ovaj način.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Branka Tuškan, (306803)