Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost goveđeg loja (CROSBI ID 261608)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Jozinović, Antun ; Grgić, Štefica ; Mrgan, Ana
hrvatski
Utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost goveđeg loja
Masti se nalaze u sastavu većine namirnica koje se svakodnevno konzumiraju. Goveđi loj je jedna od najsloženijih masti u prirodi. Loj podliježe oksidacijskom kvarenju tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS, tip StabilEnhance, ekstrakt kadulje, alfa tokoferol, mješavina tokoferola) i sintetskih antioksidanasa (PG, BHA) na promjenu oksidacijske stabilnosti goveđeg loja. Oksidacijska stabilnost goveđeg loja, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom testa održivosti na 98 °C. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 98 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da primijenjeni antioksidansi uspješno stabiliziraju goveđi loj. Od prirodnih antioksidanasa veću antioksidacijsku aktivnost u goveđem loju ima ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS. Postigao je veću efikasnost zaštite goveđeg loja od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane prirodne antioksidanse. Sintetski antioksidansi propil galat i butilhidroksianisol uspješno su povećali stabilnost goveđeg loja, a veće antioksidacijsko djelovanje pokazuje propil galat.
goveđi loj ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; test održivosti
nije evidentirano
engleski
Influence of antioxidants on oxidative stability of beef tallow
nije evidentirano
beef tallow ; oxidative stability ; antioxidants ; sustainability test
nije evidentirano