Utjecaj duljine maceracije na kakvoću vina Teran (CROSBI ID 425823)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rossi, Sara
Jeromel, Ana
hrvatski
Utjecaj duljine maceracije na kakvoću vina Teran
Maceracija je kontakt krute i tekuće faze, odnosno kožice bobice, sjemenke, te soka. Proces maceracije je zaslužan za nakupljanje polifenolnih spojeva u moštu i vinu. U tehnologiji proizvodnje crvenih vina razlikujemo više načina maceriranja grožđa, ovisno o dužini i temperaturi maceracije, odnosno različitim tehnološkim postupcima tijekom vinifikacije grožđa. U ovom istraživanju su ispitane tri različite duljine maceracije na istarskoj autohtonoj sorti ''Teran'', te je provedena osnovna kemijska analiza mošta i vina, određena koncentracija ukupnih i pojedinačnih polifenola vina, definirane karakteristike boje, te senzorna svojstva vina. Rezultati svih analiza su pokazali da postoje vidljive razlike izdvajanju polifenolnih sastojaka u vino. Ekstrakcija pojedinih tvari masulja, tijekom maceracije, mora biti u funkciji svojstava i kvalitete grožđa, te tipa vina koje želimo proizvesti, stoga kako dobiveni rezultati ukazuju na postojanje razlika među primijenjenim duljinama maceracije, pri proizvodnji željenog tipa vina definiranih mirisnih i okusnih svojstava potrebno je pažljivo odabrati kako tip tako i duljinu maceracije.
maceracija, produljena maceracija, polifenoli, sorta ''Teran''
nije evidentirano
engleski
The influence of skin maceration time on quality of red wine Teran
nije evidentirano
maceration, extended maceration, variety ''Teran''
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
27.06.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb