Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 989156

Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba


Drvodelić, Damir; Jemrić, Tomislav; Oršanić, Milan
Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba, Zagreb: Sveučilište u Zagrebu-Šumarski fakultet, 2019 (monografija)


CROSBI ID: 989156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba
(Rowan (Sorbus aucuparia L.): importance, cultivation and use)

Autori
Drvodelić, Damir ; Jemrić, Tomislav ; Oršanić, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Sveučilište u Zagrebu-Šumarski fakultet

Grad
Zagreb

Godina
2019

Stranica
166

ISBN
978-953-292-060-4

Ključne riječi
jarebika ; razmnožavanje sjemenom ; razmnožavanje cijepljenjem ; uzgajanje za drvo ; uzgajanje za plod
(rowan ; seed propagation ; grafting propagation ; cultivation for wood ; cultivation for fruit)

Sažetak
U ovoj monografiji jarebika je prikazana na cjelovit način: od botaničke pripadnosti, preko svojstava plodova i drveta, uporabe i uzgoja u šumarstvu i voćarstvu pa do njezinog prikaza u književnosti, mitologiji, grboslovlju i filateliji. Zanimljivo je poglavlje o podrijetlu roda Sorbus L. Posebno poglavlje bavi se prirodnom rasprostranjenošću ove vrste u svijetu. Istaknuta je uporaba jarebike iz svih aspekata, počevši od onoga najvažnijeg, a to je drvo, preko njezine ukrasne vrijednosti, plodova i na kraju ekološke uloge u šumskim sastojinama. Monografija donosi zanimljive spoznaje o ekološkim zahtjevima jerebike. Poglavlje o razmnožavanju jarebike sadrži niz potpoglavlja kako bi čitatelji dobili informacije o svim do sada poznatim načinima razmnožavanja te sami mogli uzgojiti ovu vrijednu vrstu šumske voćkarice. U ovom poglavlju izneseni su podaci višegodišnjih domaćih istraživanja. Detaljno je prikazana rasadnička proizvodnja sadnica s nizom potpoglavlja kako bi čitateljima bile što razumljivije razlike u tehnologiji uzgoja sadnica sjemenom i cijepljenjem. U posebnom potpoglavlju govori se o bolestima jarebike u rasadniku i o mjerama njihovog suzbijanja. Donose se i novija istraživanja o utjecaju mikorize na njezin rast i razvoj. U poglavlju o uzgajanju jarebike prikazane su dosada poznate sorte te uzgajanje za dobivanje visokokvalitetnoga drva i plodova. U potpoglavlju o sadnji opisan je način sadnje sadnica pri podizanju voćnjaka jarebike. Objašnjeni su uzgojni oblici i posebno je razrađena metodologija održavanja tla i nasada te zaštita od biljnih bolesti i štetnika. U monografiji su posebno istaknute oplemenjivačke mjere koje treba poduzeti s ciljem dobivanja novih sorti. Nastojalo se prikazati jarebiku kroz mitologiju, grboslovlje i filateliju. Monografija završava poglavljem o proizvodima i hrani od jarebike gdje se mogu pronaći mnogi recepti s jarebikom te načini dobivanja različitih i skupocjenih proizvoda od ove stare i zaboravljene voćkarice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Šumarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milan Oršanić (autor)

Avatar Url Damir Drvodelić (autor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Drvodelić, Damir; Jemrić, Tomislav; Oršanić, Milan
Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba, Zagreb: Sveučilište u Zagrebu-Šumarski fakultet, 2019 (monografija)
Drvodelić, D., Jemrić, T. & Oršanić, M. (2019) Jarebika (Sorbus aucuparia L.): važnost, uzgoj i uporaba. Zagreb, Sveučilište u Zagrebu-Šumarski fakultet.
@book{book, year = {2019}, pages = {166}, keywords = {jarebika, razmno\v{z}avanje sjemenom, razmno\v{z}avanje cijepljenjem, uzgajanje za drvo, uzgajanje za plod}, isbn = {978-953-292-060-4}, title = {Jarebika (Sorbus aucuparia L.): va\v{z}nost, uzgoj i uporaba}, keyword = {jarebika, razmno\v{z}avanje sjemenom, razmno\v{z}avanje cijepljenjem, uzgajanje za drvo, uzgajanje za plod}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu-\v{S}umarski fakultet}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, year = {2019}, pages = {166}, keywords = {rowan, seed propagation, grafting propagation, cultivation for wood, cultivation for fruit}, isbn = {978-953-292-060-4}, title = {Rowan (Sorbus aucuparia L.): importance, cultivation and use}, keyword = {rowan, seed propagation, grafting propagation, cultivation for wood, cultivation for fruit}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu-\v{S}umarski fakultet}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font