Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA) (CROSBI ID 425806)

Ocjenski rad | diplomski rad

Filipović, Marija Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA) / Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac, Jasmina (mentor); Šušak, Ana (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Filipović, Marija

Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac, Jasmina

Šušak, Ana

hrvatski

Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA)

Istraživanje je obuhvatilo 54 sorte ozime pšenice roda 2017. godine zasijane na lokacijama osječkog i zagrebačkog područja. Kvaliteta uzoraka pšenice analizirana je mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava zrna i brašna, te reoloških pokazatelja kvalitete brašna, a njihova povezanost utvrđena je primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA). Na temelju dobivenih rezultata utvrđena je statistički značajna razlika većine analiziranih parametara kvalitete pšenice između dvije lokacije, te su uzorci s osječke lokacije pokazali veće vrijednosti kvalitete. Provedenom PCA analizom moguće je objasniti 78 % varijacije u promatranom skupu podataka koja je pojašnjena pomoću dvije glavne komponete. Fizikalno- kemijski te ekstenzografski pokazatelji kvalitete pšenice najveći utjecaj prvoj glavnoj komponenti F1, koja objašnjava oko 62 % varijabilnosti uzoraka. Druga glavna komponenta doprinosi s 16, 02 % pojašnjenju varijanci u promatranom skupu podataka, a tu dominiraju ekstenzografski pokazatelji kvalitete pšenice (O i O/R).

pšenica ; kvaliteta ; kultivar ; multivarijantna analiza ; analiza glavnih komponenti

nije evidentirano

engleski

Baking quality evaluation of winter wheat cultivars with the application of the chemometric technique principal component analysis (PCA)

nije evidentirano

wheat ; quality ; cultivars ; multivariate analysis ; principal component analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

20.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija