Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA) (CROSBI ID 425806)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Filipović, Marija
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac, Jasmina
Šušak, Ana
hrvatski
Procjena pekarske kvalitete kultivara ozime pšenice primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA)
Istraživanje je obuhvatilo 54 sorte ozime pšenice roda 2017. godine zasijane na lokacijama osječkog i zagrebačkog područja. Kvaliteta uzoraka pšenice analizirana je mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava zrna i brašna, te reoloških pokazatelja kvalitete brašna, a njihova povezanost utvrđena je primjenom kemometrijske analize glavnih komponenata (PCA). Na temelju dobivenih rezultata utvrđena je statistički značajna razlika većine analiziranih parametara kvalitete pšenice između dvije lokacije, te su uzorci s osječke lokacije pokazali veće vrijednosti kvalitete. Provedenom PCA analizom moguće je objasniti 78 % varijacije u promatranom skupu podataka koja je pojašnjena pomoću dvije glavne komponete. Fizikalno- kemijski te ekstenzografski pokazatelji kvalitete pšenice najveći utjecaj prvoj glavnoj komponenti F1, koja objašnjava oko 62 % varijabilnosti uzoraka. Druga glavna komponenta doprinosi s 16, 02 % pojašnjenju varijanci u promatranom skupu podataka, a tu dominiraju ekstenzografski pokazatelji kvalitete pšenice (O i O/R).
pšenica ; kvaliteta ; kultivar ; multivarijantna analiza ; analiza glavnih komponenti
nije evidentirano
engleski
Baking quality evaluation of winter wheat cultivars with the application of the chemometric technique principal component analysis (PCA)
nije evidentirano
wheat ; quality ; cultivars ; multivariate analysis ; principal component analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
20.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek