Računalna analiza slike čajnog peciva s različitim udjelima vode i pogače bundeve (CROSBI ID 425803)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavlović, Mateja
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina
Šušak, Ana
hrvatski
Računalna analiza slike čajnog peciva s različitim udjelima vode i pogače bundeve
Cilj diplomskog rada je ispitivanje utjecaja različitih udjela vode te zamjene dijela pšeničnog brašna pogačom bundeve na parametre boje čajnog peciva. Ispitivanje se provodilo s udjelima vode 7, 11 % (sW), 9, 20 % (mW) i 11, 30 % (eW) i dodacima pogače bundeve u udjelima 20 %, 40 % i 60 %, a navedene smjese su se koristile za izradu čajnog peciva prema standardnoj AACC metodi 10- 50D. Mjerenje boje provedeno je dvjema metodama, računalnom analizom slike te kolorimetrom. Rezultati promjene boje čajnog peciva prikazani su grafički i tablično. Dobiveni rezultati pokazali su da udio vode nema statistički značajan utjecaj na parametre boje čajnog peciva. Kod smjesa za proizvodnju čajnog peciva od čistog pšeničnog brašna te onog s različitim udjelom buče postoji statistički značajna razlika, dok među uzorcima čajnog peciva s udjelom buče od 40 % i 60 % ne postoji statistički značajna razlika. Boja mjerena računalnom analizom slike obuhvaća cjelokupni uzorak te je reprezentativnija i objektivnija za praćenje promjene boje čajnog peciva.
čajno pecivo ; pogača bundeve ; kolorimetar ; računalna analiza slike
nije evidentirano
engleski
Digital image analysis of a biscuit with different water content and defatted pumpkin
nije evidentirano
biscuit ; defatted pumpkin ; colorimeter ; computer image analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
79
06.04.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek