Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine (CROSBI ID 425802)

Ocjenski rad | diplomski rad

Barić, Marija Fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine / Jukić, Marko ; Rukavina, Ivana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Barić, Marija

Jukić, Marko ; Rukavina, Ivana

hrvatski

Fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj osnovna fizikalno-kemijska svojstva zrna i brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine. Istraživanja su provedena na 27 različitih sorti zasijanih na dvije različite lokacije (osječko i zagrebačko područje). Na temelju dobivenih može se zaključiti da su uzorci uzgojeni na osječkom području bolje kvalitete u odnosu na uzorke uzgojene na zagrebačkom području tijekom vegetacijske godine 2016./2017. Uzorci s lokacije Osijek prosječno su imali veće vrijednosti za vlagu, apsolutnu i hektolitarsku masu, udio proteina, vlažnog i suhog glutena te veću sedimentacijsku vrijednost. Udio mineralnih tvari u zrnu i brašnu bio je nešto manji u odnosu na sorte sa zagrebačkog područja. Obzirom na identično provedene agrotehničke mjere na obje lokacije, može se zaključiti da su uzrok bolje kvalitete uzoraka pšenice s osječkog područja bolji klimatski uvjeti primjereni uzgoju pšenice.

sorte pšenice ; fizikalna svojstva ; kemijska svojstva ; kvaliteta pšeničnog zrna

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical properties of the grains and flour of winter wheat varieties from the 2017 harvest

nije evidentirano

wheat varieties ; physical properties ; chemical properties ; wheat grain quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

16.10.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija