Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine (CROSBI ID 425798)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marek, Hana
Jukić, Marko ; Rukavina, Ivana
hrvatski
Reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine
Cilj ovoga rada bio je ispitati reološka svojstva tijesta od brašna sorti ozime pšenice roda 2017. godine. Ispitano je 27 sorti koje su uzgajane na dvije različite lokacije, osječkoj i zagrebačkoj. Sorte su uzgajane pod istim agrotehničkim i agroekološkim uvjetima. Ispitana su reološka svojstva na Brabenderovom farinografu, ekstenzografu, te aktivnost amilolitičkih enzima na Brabenderovom amilografu i pomoću broja padanja po Hagberg- Pertenu. Rezultati su pokazali da su uzorci uzgojeni na osječkom području bolje kvalitete u odnosu na uzorke uzgojene na zagrebačkom području tijekom vegetacijske godine 2016./17., a to je naročito vidljivo iz farinografskih pokazatelja kvalitete. Budući da su tijekom uzgoja pšenice provođene identične agrotehničke mjere na obje lokacije, može se zaključiti da su glavni uzrok razlika u kvaliteti pšenice s osječkog i zagrebačkog područja različiti klimatski uvjeti.
reološka svojstva ; tijesto ; farinograf ; ekstenzograf ; amilolitička aktivnost
nije evidentirano
engleski
Dough Rheological Properties of Winter Wheat Varieties Flours from the 2017 Harvest
nije evidentirano
rheological properties ; dough ; farinograph ; extensograph ; amylolytic activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
20.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija