Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 988742

Prilog kontrastivnoj gramatici: o kategorijalnosti glagolskoga vida, vremena i načina te funkcionalnosti u jeziku


Peti-Stantić, Anita
Prilog kontrastivnoj gramatici: o kategorijalnosti glagolskoga vida, vremena i načina te funkcionalnosti u jeziku // Croatica : časopis za hrvatski jezik, književnost i kulturu, 42 (2018), 62; 109-121 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Prilog kontrastivnoj gramatici: o kategorijalnosti glagolskoga vida, vremena i načina te funkcionalnosti u jeziku
(A contribution to contrastive grammar: on the categoriality of verbal aspect, tense and mood, as well as on the functionality in language)

Autori
Peti-Stantić, Anita

Izvornik
Croatica : časopis za hrvatski jezik, književnost i kulturu (1849-1111) 42 (2018), 62; 109-121

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Kategorijalnost glagola, hrvatski, slovenski, funkcionalna perspektiva, informacijska struktura rečenice
(Categoriality in verbs, Croatian, Slovenian, functional perspective, information structure)

Sažetak
U radu se na tri specifična primjera upotrebe glagolskih konstrukcija u slovenskom i u hrvatskom raspravlja o metakognitivnim i analitičkim znanjima potrebnima za uspostavu kontrastivne gramatike bliskosrodnih jezika. Primjeri gramatičkih konstrukcija o kojima je riječ su: 1. izricanje buduće radnje prezentom nesvršenih i svršenih glagola, 2. izricanje gotove sadašnjosti i 3. izricanje imperativnosti oblicima prezenta, perfekta i futura. Analizom navedenih primjera usmjerava se pozornost na dva univerzalna lingvistička problema koja proizlaze iz organizacije jezične građe hrvatskoga i slovenskoga jezika, a o kojima treba voditi računa prilikom sastavljanja kontrastivne gramatike. Jedno je od njih pitanje tzv. pravog značenja vremenske oznake i činjenice da je značenje o kojem najčešće govorimo kao o “pravom” takvo samo sa stajališta trenutka govorenja kao sadašnjega, što treba eksplicirati u opisu, dok je drugo pitanje funkcionalnosti, shvaćene u kontekstu informacijske strukture, tj. mogućnosti izricanja odnosa prema vremenu i načinu drugačije, a ne samo glagolskim oblikom (npr. prilozima i drugim leksičko- gramatičkim sredstvima čiju ulogu tek treba istražiti)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2016-06-1210 - Modeliranje mentalne gramatike hrvatskoga: ograničenja informacijske strukture (Anita Peti-Stantić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Anita Peti-Stantić, (171263)